preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Obrtnički sajam u Zagrebu

U pratnji učiteljica Kristine Horvat i Željke Pavlic-Bedić, 26. travnja 2018. godine, četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda naše škole, zainteresiranih za neka od obrtničkih zanimanja, posjetili su 3. Zagrebački obrtnički sajam koji se održava na Zagrebačkom velesajmu.


Sajam organizira Obrtnička komora Zagreb u suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma i održava se od 25. do 27. travnja 2018. godine. U nešto više od dva sata, razgledavali su i  upoznavali se s različitim obrtima. Svoja buduća zanimanja na zoran i kreativan način nastojali su prezentirati i učiniti što zanimljivijima i poželjnijima izlagači te učenici polaznici srednjih strukovnih škola. Bilo je tu zanimanja poput limara, krovopokrivača, zidara, keramičara, kuhara koja su danas izuzetno tražena, a interes za upise sve je manji. Zanimanja poput zlatara i klobučara sve su rjeđa, a svjedoci smo da je ručni rad sve više tražen i cijenjen jer se ljudi malo pomalo vraćaju istinskim vrijednostima, a ne brzoj i masovnoj proizvodnji bez duše.

 Za djevojke, osobito zanimljiva bila su zanimanja cvjećar, frizer, kozmetičar, maser, pediker... Te su uslužne djelatnosti, u vrijeme razvoja turizma u Hrvatskoj, tražene uz gotovo svaki smještaj koji uz noćenje i obroke mora imati i ovakav tip usluge. Osim što su se i sami mogli okušati u pojedinim poslovima, učenici su mogli na pozornici vidjeti i neke vrhunske majstore svog zanata kao i učenike koji sami kreiraju cvjetne aranžmane, frizure i šminku. Moramo priznati da je uz razgledavanje sajma bilo i  ugodnih isprobavanja nekih od dekorativnih usluga poput manikure i šminke.

Za vrijeme obilaska pojedinih zanimanja, učenici su mogli  pitati i tako saznati sve o uvjetima upisa kao i samog školovanja. Kući su mogli ponijeti i prigodne brošures puno korisnih informacija.Vjerujemo da im je ovaj posjet bio zanimljiv i koristan poticaj za lakši odabir željenog zanimanja koje će, nadamo se, raditi s puno volje i ljubavi.

                                                                                     Željka Pavlic Bedić, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: IVICA PAIĆ   datum: 27. 4. 2018.

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

E-škole


 

 


Micro:bit


mBot

preskoči na navigaciju