preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Obilježili smo Dan ružičastih majica

I ove smo se godine priključili inicijativi Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i ružičastim majicama obilježili dan borbe protiv svih vrsta nasilja. Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkoga nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. 


Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

STOP VRŠNJAČKOME NASILJU

Nasilje je riječ koja izaziva bol, patnju, nezadovoljstvo pojedinca i drugih. Ne smijemo zaboraviti da je nasilje prisutno svuda: u školi, na ulici, kod kuće… Unatoč mnogim pokušajima da ono nestane, ono je još uvijek tu.

 Neka djeca drugu djecu nazivaju pogrdnim imenima, ismijavaju ih, rugaju im se, nekog uvijek guraju, tuku, plaše… Zbog stalnoga zlostavljanja postajemo usamljeni, nesretni, preplašeni i nemoćni. Nasilje ima loše posljedice, ne samo za onoga koji je zlostavljan, već i za samoga nasilnika kao i za djecu koja promatraju nasilje i ništa ne poduzimaju. Većina djece ne reagira na nasilje jer se boje nasilnika i strahuju da će i sami postati žrtve, dok neka djeca nauče da su nasilnici moćni, sigurni pa se i sami uključe u takvo ponašanje. Djeca koja gledaju nasilje s vremenom se naviknu na njega i počinju ga doživljavati kao nešto normalno pa se manje nasilja prijavi. Najvažnije je da djeca dobiju poruku i shvate da je nasilje nedopustivo i štetno za njih. Na taj način djeca koja promatraju nasilje mogu osjetiti veću odgovornost da učine ono što ih se uči - PRIJAVITI NASILJE. Nitko nije zaslužio biti zlostavljan.

Zajedno možemo promijeniti svijet u kojem živimo. Ne smijemo se oglušiti na nečiji poziv u pomoć.

 

                                                                                                Zara Maček, 7. cPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARTINA HORVAT KOLAR   datum: 27. 2. 2020.

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju