preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Jumicar - Program prometne kulture za najmlađe u našoj školi

Jumicar, Program preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu koji se zasniva na ideji educiranja najmlađih sudionika cestovnoga prometa "na lak, originalan i zabavan način", 10. je studenoga proveden u OŠ Nedelišće za sve učenike drugih i trećih razreda. Učenici su najprije s pažnjom odslušali teorijski dio obuke, interaktivno predavanje o sigurnom ponašanju u cestovnome prometu, upijajući svaku važnu informaciju koju su kasnije mogli iskoristiti u praktičnome dijelu edukacije.


Timovi Jumicara, prometne policije, Crvenoga križa i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec koordinirano su proveli drugi, praktični dio obuke za mališane koji su s oduševljenjem pratili aktivnosti, pamtili i sudjelovali u izvedbi vježbi.  

Tim Crvenoga križa učenicima je pokazao što napraviti i kako se ponašati u slučaju nesvjestice nekoga od njihovih prijatelja. Nakon pokaznih vježbi i sami su se okušali u pomaganju onesviještenome. Isto su tako na lutki za masažu srca mogli uvježbati kako nekome spasiti život. Zanimljivo je bilo i prolaziti poligon s pijanim naočalama – naočalama koje pokazuju kakve probleme u prometu imaju sudionici s 0,5, 1,5 i 2,5 promila alkohola u krvi ili pod utjecajem droge.

Razgledavajući vatrogasno vozilo, učenici su saznali kako je biti vatrogasac, s kakvim se opasnostima i uzbuđenjima vatrogasci susreću, kakvu opremu imaju u svojemu vozilu i kako se njome koriste.

Učenici su mogli razgledati i mobilni preventivni centar policije - policijsko vozilo s opremom za prevenciju koja se odnosi na test droge i alkohola u krvi sudionika u prometu. Veliko je zanimanje pobudio i policijski presretač – prekrasan mercedes s nesvakidašnjim svjetlosnim i zvučnim signalima i kamerom koja može pratiti „neposlušnog“ vozača i njegovo vozilo na gotovo nezamislivoj udaljenosti.

Vrlo važan, ali i najzabavniji dio obuke za sve male sudionike prometa bila je vožnja autićem na poligonu postavljenom na košarkaškom igralištu. Kao vozači mini-automobila stekli su novi uvid i pogled na opasnosti koje vrebaju u cestovnome prometu, ali i dobili svoju Jumicar diplomu i vozačku dozvolu.

Gosti ove važne i zanimljive manifestacije bili su dožupan Međimurske županije Zoran Vidović, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i predstavnici medija.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MARTINA HORVAT KOLAR   datum: 13. 11. 2016.

Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi

 


Micro:bit


mBot

preskoči na navigaciju