preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Radno vrijeme knjižnice
NOVI RASPORED RADA ŠKOLSKE KNJIŽNICE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./21. 
 
PONEDJELJAK - 12,00 do 18,00
UTORAK - 7,30 do 13,30
SRIJEDA - 12,00 do 18,00
ČETVRTAK - 7,30 do 13,30
PETAK - 7,30 do 13,30
 
Zagrebačka škola crtanog filma

AV Građa

Zagrebačka škola crtanog filma

 

Preporuke  Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Pogledajte odlične animirane filmove

Animirani filmovi o dječjim pravima II

(Odabrano za nastavu)

Animirani filmovi o dječjim pravima I

 

MISS TODD

MissTodd je kratki animirani film autorice Kristine Yee napravljen u stop motion tehnici inspiriran stvarnom osobom – prvom ženom na svijetu koja je projektirala i izradila avion, ali zbog ograničenja nametnutih od strane patrijarhalnog društva nije smjela njime upravljati.

Brickzine, Magazin /za djecu/ o stvaranju kulture

NOVI TJEDAN - NOVA DOGAĐANJA

20.4. – sedamnaesta godišnjica smrti književnice SUNČANE ŠKRINJARIĆ (Zagreb, 11. prosinca 1931.-Zagreb,20. travnja 2004.), majke dječje spisateljice SANJE PILIĆ.

    Nakon završene osnovne škole i gimnazije te Pedagoške akademije u Zagrebu, Sunčana se nije posvetila pozivu učiteljice, već je radila razne poslove. Bila je službenica u Statističkom zavodu u Zagrebu, glumila je u kazalištu u Šibeniku, bila je novinarka, članica Doma narodnog zdravlja u Splitu, urednica u dječjem obrazovnom programu Radio Zagreba i na kraju – pisac. Pisati je počela veoma rano i prva zbirka dječjih pjesama objavljena joj je već u petnaestoj godini pod nazivom Sunčanice. Učenici su je zavoljeli i pamte je po slikovnicama:Plesna haljina žutog maslačka, Kako sanjaju stvari, Dva smijeha, Medin dom, Kako je suncokret izgubio lice,…zbirkama priča: Kaktus bajke, Ljeto u modrom kaputu, Svaštara, Kakva je to ljubav bila, ..romanima:Ulica predaka, Pisac i princeza,…a odrasli:Noć s vodenjakom, Pasji put,Čudnovati prosjak,…

Dani medijske pismenosti 2021. - Medijska pismenost

https://www.medijskapismenost.hr › dani-medijske-pis

 

21.4. - 111 godina od smrti američkog književnika  MARKA TWAINA - pravim imenom Samuel Langhorne Clemens (30. studenoga 1835., Florida -21. tranja 1910., Redding) koji je svjetsku slavu postigao svojim romanima za mlade: Pustolovine Toma Sowyera, Pustolovine Huckleberry Finna, Jankee na dvoru kralja Arthura i Život na Mississipiju.

 22.4. – Dan planeta Zemlja - obilježava se od 1970. kada je u SAD-u počelo s buđenjem ekološke svijesti o očuvanja u okoliša i utjecaju čovjeka na prirodu. Svake godine se taj dan usmjerava na posebno prirodno područje (vodu, rijeke, mora, zrak, tlo,…) , ali uvijek ima jedan jedini cilj - potaknuti ljude cijeloga svijeta na razmišljanje o tome koliko čuvamo okoliš i djelovanje u smjeru smanjenja štetnog učinka svakog pojedinca na okoliš.

SJETITE SE ŠTO BISTE VI MOGLI UČINITI ZA SPAS NAŠEG PLANETA- DANAS, SUTRA, SVAKOGA DANA.

22.4. - Dan hrvatske knjige - obilježava se od 1996. godine odlikom Sabora Republike Hrvatske kao spomen na oca naše književnosti MARKA MARULIĆA (18.8.1450., Split - 5.1.1524., Split) koji je toga dana 1501. godine dovršio pisanje Judite - prvog epa hrvatske književnosti ispjevanog na hrvatskome jeziku, a objavljenog 1521. godine.

23.4. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se od 1995. kada je UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu - UNESCO - donijela odluku da se toga dana u aktivnosti poticanja čitanja među mladima, kao  i svim dobnim skupinama, uključe izdavači, knjižare, knjižničari, učitelji…

Osim poticanja čitanja cilj je i promicanje  izdavaštva i zaštita intelektualnog  vlasništva putem zaštite autorskih prava. Toga dana 1616. umrli su španjolski pisac, autor romana Bistri vitez Don Quijote, Miguel de Cervantes i velikan svjetske književnosti, engleski dramatičar i pjesnik, autor svima poznatih tragedija Romeo i Julija, Hamlet, Otelo...Villiam Shakespeare.

23.4. Noć knjige - je još jedna kulturna manifestacija koja ima za cilj potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega.

Nocknjige.hr - Noć knjige - Knjiga za sve

Oglas·http://www.nocknjige.hr/

HAIKU POEZIJA

SVJETSKI DAN HAIKU POEZIJE

17.travnja obilježavamo  SVJETSKI DAN HAIKU POEZIJE

                 OKUŠAJTE SE I VI U PISANJU HAIKU POEZIJE!

 

Što je haiku?

           Haiku je jednostavna pjesnička forma nastala u dalekom Japanu, a sastoji se tri stiha i 17 slogova raspoređenih u formi 5-7-5. U prvom stihu je slika, u drugom radnja, a u trećem zaključak. Teme ovih pjesama su svakodnevne ( priroda i čovjek kao njen sastavni dio, ljubav, godišnja doba, pjesnikov tijek misli,…), a forma jednostavna. U haiku pjesmama nema rime, kićenosti, epiteta , ali današnji pisci haiku poezije znaju kršiti ta tradicionalna pravila pa pjesma može imati između 12 i 20 slogova.

          Iz dalekog Japana haiku se ubrzo proširio po cijelome svijetu, a da je njegova popularnost prisutna i u našij književnosti, svjedoči i naših  književnika- PAJO KANIŽAJ-koji je u svojoj zbirci 3čave pjesme objavio 16 haiku pjesama. Evo nekih od njih:

 

SRAM

Črleno grozdje

Prešlo je vu obraze

Srameča dekla.

 

KASNA JESEN

Zadnji se listek

Ni štel doli spustiti.

Da je ne vetra!

 

TOŽNE VRBE

Sončano polne,

A toga se zaplela

Vu dravske vrbe…

 

IZVOR (citirani stihovi): Kanižaj, Pajo.3čave pjesme. Zagreb. Alfa. 1993.

                OKUŠAJTE SE I VI U PISANJU HAIKU POEZIJE!

 
Lista dobrih knjiga

Na linku se nalazi korisna lista knjiga za djecu i mlade po temama koju je izradila Komisija za knjižnične usluge za djecu i mlade HKD-a. 

Vjerujemo da će vam koristiti.

https://www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_tijela/17/publikacije/

 

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Link - Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

 
2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. 

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Grigor Vitez

GRIGOR VITEZ ( rođen 15.veljače 1911.)

Slikovni rezultat za grigor vitez

 

U malo slavonskom selu Kosovcu ( pokraj Okučana) prije gotovo 110 godina rođen je pjesnik, dječji pisac i prevoditelj GRIGOR VITEZ.

Osnovnu školu završio je u Okučanima, a gimnaziju u Novoj Gradiški. Nakon učiteljske škole koju je pohađao u Pakracu prvo radno mjesto učitelja obnašao je u selu Slobodna Vlast pokraj Đakova.

Volio je djecu, svoje učenike i iz čiste ljubavi prema njima počeo je pisati pjesme i priče  i tako su nastale brojne zbirke njegove dječje poezije i proze:

Podsjetimo se nekih: Sto vukova i druge pjesme,Kad bi drveće hodalo, Tko će s nama u šumicu, Igra se nastavlja, Ogledalce,Gdje priče rastu,Iza brda plava...

Izvori  /i saznajte više:

Vitez, Grigor - Hrvatska enciklopedija 

Grigor Vitez biografija - Biografija.com 

Međunarodni dan darivanja knjigom

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače, kada i Dan zaljubljenih.. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta. Njegova je svrha pobuditi zanimanje za čitanje, „zaljubljivanje“ u knjige,osobito kod djece.

Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti,  djeca uče koliko je lijepo i važno pomagati.
U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj). Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjigom ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.
Svojom akcijom naša škola priključuje se aktivnostima kampanje Čitaj mi! Hrvatskog čitateljskog društva:
Čitam, dam, sretan sam!
Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj!

I stoga pozivam učenike naše škole da svoje knjige ili slikovnice( čiste i neoštećene) daruju drugoj djeci- djeci u potresu stradalom području.

VAŽNO!

Akcija darivanja i prikupljanja knjiga  U NAŠOJ ŠKOLI odvijat će se od 15. do 19.2.2021. na način da učenici knjige predaju razrednicima koji će ih staviti u kutije, a razrednik će ih proslijediti knjižničarki.

KAZALIŠNI ŠALABAHTER

Kazališni šalabahter.jpg

Tko je inspicijent? Što točno radi oblikovatelj zvuka? Zašto se u kazalištu plješće? Kako razgovarati o odgledanoj predstavi? 

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u Kazališnom šalabahterunajnovijem projektu Teatra Tirena

Iako vas pomisao na šalabahter vuče na nedopuštenu pomoć kojom se služe učenici i studenti, naš je šalabahter itekako dopušten, dapače, namijenjen je ne samo učenicima i studentima, već i nastavnicima, odgajateljima te svima koji rade s djecom i mladima.

Kazališni šalabahter besplatna je online publikacija podijeljena u tri osnovna dijela: 

Prije predstave / U kazalištu / Nakon predstave

Šalabahteru možete pronaći informacije vezane uz kazališni bonton, opise kazališnih zanimanja te online Upitnik za analizu predstave koji učitelji mogu poslati svojim učenicima, a učitelji zatim sve odgovore preuzmu u Excell tablici.  

Trenutno je Šalabahter usmjeren učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, no Šalabahter će se uskoro proširiti na sve ostale dobne skupine te će se kontinuirano dodavati nove kategorije i nadopunjavati stare. 

Detaljnije istražite na poveznici 

salabahter.tirena.hr 

Katarina Šulc

Koordinatorica dramskog studija

NAGRAĐENI UČENICI-105. ROĐENDAN PRIČA IZ DAVNINE

            

Vjerujem da su svi oni koji su se uključili u ovaj natječaj s nestrpljenjem očekivali rezultate pa kao prvo pohvaljujem sve učesnike za trud, ali najmaštovitije radove napisali su učenici ( nema rangiranja jer su sva 4 rada jednako kvalitetna):

TENA KRNJAK, PŠ Dunjkovec                                          

MAGDALENA KIRIĆ, PŠ Dunjkovec

LARA CIKAČ, PŠ Pušćine

EMA MEZGA,PŠ Pušćine

Prigodne nagrade učenicima će biti uručene kada ih učiteljice PŠ preuzmu u knjižnici u Nedelišću.

NAPOMENA: U natječaju je pisalo da će radovi biti objavljeni na webstranici knjižnice/škole, ali zbog sadržaja jednog učeničkog rada ( pisma) koje je duboko osjećajno i vezani uz obitelj, odlučila sam da radove ne objavljujem na ovoj stranici. Oni će svoje mjesto naći u Godišnjaku.

                                                                          

VALENTINOVO

Dolazi nam VALENTINOVO - Dan zaljubljenih (14.2.)

Kažu da ljubav pokreće svijet. Da nije bilo ljubavi, bili bismo uskraćeni za mnoga književna djela, za mnoge prekrasne stihove naših i stranih pjesnika, kao i onih koji ih nikada nisu javno objavili ili su ih poslali samo njima znanoj osobi.

 Među pjesnicima, zaljubljenicima, bili su brojni: Jure Kaštelan, Dragutin Tadijanović, Dobriša Cesarić, Vesna Parun, Sunčana Škrinjarić, Sergej Jesenjin, Konstantin Simonov...

       Svima zaljubljenima za Valentinovo poklanjam stihove Jure Kaštelana:

                                                Volio bih da me voliš

                                                Volio bih da me voliš

                                                da budem cvijet u tvojoj kosi.

                                                Ako si noć, ja ću biti zora

                                                I bljesak svjetlosti u rosi.

 

                                                Volio bih da me voliš

                                                i da svi dani budu pjesma.

                                                Ako si izvor i ja ću biti

                                               u živoj stijeni bistra česma.

 

Vjerujem da se i u vama krije pjesnik koji će za Valentinovo dragoj osobi pokloniti ljubavne stihove ili pročitati neku od ljubavnih pjesama.

105. rođendan Priča iz davnine

Literarni natječaj za učenike od 4. do 8. razreda

 Priče iz davnine, zbirka priča književnice Ivane Brlić-Mažuranić , motivirana slavenskom mitologijom i narodnim pjesmama, prvi put je objavljena prije 105 godina ( 1916.g. i ilustrirao ju je Vladimir Kirin).

Tim je pričama autorica postigla svjetsku slavu – prevedene su na mnoge svjetske jezike.

Ne smijemo zaboraviti da je Ivana Brlić- Mažuranić četiri puta predložena za Nobelovu nagradu za književnost i da je bila prva žena , dopisni član Akademije znanosti i umjetnosti.

 Često je nazivaju i hrvatski Andersen.

 Ivanine Priče iz davnine ( prisjetimo se naslova tih priča: Šuma Striborova, Sunce djever i Neva Nevičica, Regoč, Kako je Potjeh tražio istinu, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet Župančića, Jagor, Ribar Palunko i njegova žena) dio su našeg kulturnog blaga.

   

A sada- što je vaš zadatak?    Pažljivo pročitajte!

 Vjerujem da ste svi pročitali barem jednu priču iz navedene zbirke i da vam se svidjela , a naročito likovi ( Stribor, Domaći, Malik Tintilinić, Kosjenka, Regoč, Palunko, ….) i da bi vam oni mogli pomoći u rješavanju nekih vaših problema ( možda vezanih uz ljubav, školu, prijateljstvo, obitelj,bolest, …….) pa zašto im ne biste napisali pismo i u njemu pokušali iznijeti svoj problem i zatražiti od njih pomoć. Oni vam SIGURNO mogu pomoći. Pa oni su likovi iz priča i bajki., a u bajkama i pričama je SVE MOGUĆE.

Može to biti i neki zamišljeni susret sa  odabranim likom , npr. Striborom, Kosjenkom, Nevom Nevičicom,….

Dakle, dajte mašti krila i napišite nešto lijepo, zanimljivo,originalno,…..jako dobro i to stavite u kutiju na školskom hodniku na kojoj piše 105. ROĐENDAN PRIČA IZ DAVNINE, ali nemojte zaboraviti napisati svoje ime, prezime, razred i školu. Najbolji radovi bit će prigodno nagrađeni i objavljeni na webstranici knjižnice.

I još nešto, jako važno- vaši radovi moraju biti napisani i stavljeni u kutiju do utorka 10.2.2021.

Puno uspjeha u radu želi vam vaša knjižničarka.

Digitalna Noć muzeja

 Dragi učenici!

Obavještavam vas da Gradski muzej Varaždin priređuje u povodu Digitalne Noći muzeja u petak, 29. siječnja 2021. (od 18 sati) manifestaciju u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva koja se  održava već 16. put zaredom, a ove godine, zbog koronavirusa, u virtualnom okružju.
Posjetite ih na:

www.gmv.hr<http://www.gmv.hr> i

www.facebook.com/GMVarazdin<http://www.facebook.com/GMVarazdin>,

odnosno za sudjelovanje u programima Svjetlost u noći i Pitajte kustosa prijavite se na Zoom platformu (poveznice će objaviti na mrežnim i Facebook stranicama 29. 1. 2021. godine).
 

Srdačan pozdrav iz Gradskog muzeja Varaždin!! 

I vaše knjižničarke.

Izvučeni pobjednici igre POGODI TKO JE OVO

 Hvala učenicima koji su se uključili u ovu zabavno- poučnu igru čiji je cilj bio otkriti tajanstvenu ličnost, a ona je bila WILHELM GRIMM, jedan od slavne braće Grimm , koji je umro 16. prosinaca 1859., i prisjetiti se naslova pročitanih bajki  i priča ili otkriti nove koje u nadolazeće  slobodno vrijeme ( dolaze praznici !) možete pročitati.

 Po pristiglim vašim odgovorima mogu zaključiti da ste bili JAKO znatiželjni i JAKO dobri istraživači te  da poznajete veliki broj naslova bajki braće Grimm.

U kutijama – NEDELIŠĆU, DUNJKOVCU I PUŠĆINAMA- našlo se ukupno 55 listića sa odgovorima, od toga je 12 listića bilo nevažećih (na 11  odgovori nisu bili točni, jedan listić nije bio potpisan).

Uz pomoć pomagača u nastavi i učiteljice RN Suzane Baksa izvučena su imena sljedećim  dobitnika prigodnih nagrada:

LORENA CICELI, 1. b  ( Nedelišće);  LARA CIKAČ, 4. p  (Pušćine) i KIARA ANA SRNEC, 1.d  (Dunjkovec).

Njihove nagrade će preuzeti učiteljice i uručiti im po povratku s praznika.

Pobjednicima iskrene čestitke!

 

Dragi učenici!

 Pred nama su dva najradosnija blagdana,Božić i Nova godina, i unatoč situaciji u kojoj živimo, nemojte zaboraviti sve one radosti koje nam oni donose pa  sami izradite lijepu  čestitku kojom ćete obradovati svoje najdraže, prijatelje, poznanike, baku, djeda, učiteljicu,…

 Vaš poklon ukućanima ne mora biti iz nekog šoping centra ( u ovo vrijeme odlazimo što manje u kupovinu), već to može biti vaš uradak i svi će mu se obradovati jer ste ga radili s puno ljubavi .

Vaša soba može izgledati još ljepše. Izradite neki božićno-novogodišnji ukras.

Ne dozvolite da vam Corona pokvari radost blagdana!

I „Corona blagdani „mogu biti lijepi i stoga vam  šaljem nekoliko poveznica, a ima ih na Internetu jako mnogo,( POTRAŽITE IH), koje će vam pomoći u otkrivanju ideja.

Sretne blagdane vama i vašim roditeljima, braći i sestrama želi vaša knjižničarka.

Slike za upit izrada čestitki 

Slike za upit izrada božićnih ukrasa za djecu

POGODI TKO JE OVO

       POGODI TKO JE OVO- za učenike od 1. do 4. razreda –NAGRADNI ZADATAK

 

          Rođen je 24. veljače 1786. godine u Njemačkoj (Hanau), a umro je 16. prosinca 1859.u Njemačkoj ( Berlin).

         Zajedno s bratom Jacobom bavio se istraživanjem njemačkog jezika, folklora i kulture. Bili su sakupljači narodne i dječje bajke koju su onda umjetnički obradili i na taj način sačuvali od zaborava i omogućili svoj djeci svijeta da ih čitaju. Poznato je da su sakupili i zapisali 200 bajki, priča i 10 legendi.

VAŠ NAGRADNI ZADATAK:

1. NA papirić UREDNO I TOČNO napisati njegovo IME i PREZIME.

2. Napisati točan naslov barem DVIJU poznatih priča/ bajki.

3. Napisati na isti papirić svoje IME , PREZIME, RAZRED I ŠKOLU/ NEDELIŠĆE, PUŠĆINE, DUNJKOVEC).

4. Papirić s točnim rješenjem i podacima ubaciti u KUTIJU NA HODNIKU na kojoj piše „ TKO JE ON?“

5. Sve to trebate učiniti do ČETVRTKA 17.12.2020. do 10 sati.

6. Iz kutije ćemo izvući dvoje najsretnijih dobitnika prigodne nagrade.

7. Puno uspjeha želi vam vaša knjižničarka.

TRADICIJA DOBRIH ŽELJA

                Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu među više od 150 tisuća razglednica, brižno čuva i oko pet stotina jedinstvenih božićnih čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća pa nadalje.

               Kako bi upoznali javnost s ovim očuvanim zapisima prošlosti i ovih blagdana oživjeli tradiciju slanja božićnih čestitki koje su već čitavo stoljeće dio naše baštine, pokrenuli su božićnu akciju Tradicija dobrih želja

                  Uz poruku svaka želja je posebna pozivamo i sve vas da se pridružite akciji.

                  Razveselite svoje prijatelje, rođake i sve drage vam ljude blagdanskom čestitkom. Oživimo zajedno tradiciju dobrih želja!

SUNČANA ŠKRINJARIĆ

SUNČANA ŠKRINJARIĆ ( Zagreb,11.12.1931.-Zagreb,22.4.2004.)

           U glavnom  gradu Republike Hrvatske 11. prosinca 1931. rođena je jedna od najpoznatijih i najplodnijih hrvatskih dječjih pisaca bajki, pjesama, priča , igrokaza i romana-SUNČANA ŠKRINJARIĆ. Potječe iz obitelji koja se bavila pisanjem-njezin djed , Vladimir Jelovšek Teharski , bio je pjesnik i pisac, a baka slovenska književnica Zofka Kveder  pisala je na hrvatskome. Ali ono što mnogi od vas možda ne znaju, ona je MAJKA književnice SANJE PILIĆ. Iako je na Pedagoškoj akademiji diplomirala hrvatski jezik, Sunčana nije postala učiteljica: bila je službenica u Statističkom zavodu u Zagrebu, glumila je u kazalištu u Šibeniku, pisala je za dnevne novine, radila je kao  činovnica u Domu narodnog zdravlja u Splitu, bila je i urednica u dječjem obrazovnom programu Radio Zagreba , a nakon toga radila je samo kao pisac. Za svoj književni rad dobila je brojne nagrade, a 2000. je predložena za Andersenovu nagradu, a njezina knjiga Dva smijeha nalazi se od 1998. na Časnoj listi , a to znači da će i mnoga djeca u svijetu moći upoznati njezine priče.

           Ako prolistate katalog naše knjižnice ( u Metelwinu) otkrit ćete da se u našoj knjižnici nalaze sljedeći  naslovi:SLIKOVNICE: Plesna haljina žutog maslačka, Priča o tri snjegovića, Čemu služi lepeza, Dva smijeha, Kako sanjaju stvari, Medin dom.

ZBIRKA PRIČA: Kaktus bajke

ZBIRKA PRIČA, PJESAMA I IGROKAZA: Svaštara

 ROMANI:Ulica predaka, Pisac i princeza, Čarobni prosjak

 ZBIRKA PRIPOVIJEDAKA: Pasji put

 ZBIRKA PRIČA I PJESAMA: Kakva je to ljubav bila

Izvori:

ww.knjizevnost.hr › suncana-skrinjaric

Škrinjarić,Sunčana. Kaktus bajke. Školska knjiga.2000.

 

Dubravko Horvatić

                                    

Dubravko Horvatić ( Zagreb, 8.12.1939.- Zagreb,20.5.2004.)

 UZ 81. GODIŠNJICU ROĐENJA KNJIŽEVNIKA DUBRAVKA HORVATIĆA

        Na današnji dan -9. prosinca- 1939.u Zagrebu rođen je književnik Dubravko Horvatić. Nakon osnovne škole i gimnazije završio je studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je četrdesetak knjiga (zbirke pjesama, knjige novela, knjige putopisa, knjigu drama, knjige kritika i eseja o likovnim umjetnostima i književnosti, knjige političke publikacije i dr.).

     Za svoj književni rad puno puta je nagrađivan, a posebno se ističu nagrade „ Ivana Brlić- Mažuranić „za najbolju hrvatsku dječju knjigu, „Miroslav Krleža“ za najbolju hrvatsku prozu,“   Tin Ujević“ za najbolju knjigu pjesama. U našoj školskoj knjižnici nalazi se veliki broj njegovih djela :

      Stanari u slonu, Hrvatine stoljećima, Grički top, Biser- voda s Manduševca,Podravska legenda, Ježevim u krošnji, Junačina Mijat Tomić, Kraljica Katarina Kosača, Đavo u podne.

        Neke od navedenih naslova ( knjiga) ste sigurno već  pročitali i nadam se da su vam se svidjeli, a ostali jedva  čekaju trenutak kada ćete se podružiti s njima.

         

Izvori:

www.biografija.com › dubravko-horvatic

Horvatić, Dubravko. Stanari u slonu.Zagreb.K.Krešeimir.1198.

Blanka Dovjeka-Matković

Blanka Dovjeka-Matković ( ZAGREB,7.12.1920.-Zagreb, 6.3.1993.)

          7. prosinca 1920. u Zagrebu je  rođena književnica BLANKA DOVJAK-MATKOVIĆ. Učenicima viših razreda poznata kao autorice jednog od najljepših dječjih romana- Zagrebačka priča- o dramatičnom djetinjstvu djevojčice Kečkice i njezine obitelji te nesebične ljubavi sluškinje Milke prema sirotoj djeci. Detaljnije podatke o ovoj književnici naći ćete ako otvorite, kliknete  na ovu adresu library.foi.hr  ili otvorite Metelwin katalog – Katalog autora i podatke potražite na 8. stranici.

          Osim što ćete doznati podatke o književnici, vježbat ćete brzo pronalaženje POVJERLJIVIH PODATAKA u našem e-katalogu. Ako želite otkriti koje knjige navedene autorice posjeduje naša knjižnica, tražite pod  SKUPNI KATALOG ( OPEC ) i odaberite jednu od mogućnosti pretraživanja da što prije dođeš do rezultata. Evo primjera kako to napraviti najbrže: odabereš REGIJE-MEĐIMURSKA  ( POD BROJEM 27); i naša škola NEDELIŠĆE je pod brojem 19 i u tražilicu upiši DOVJAK-MATKOVIĆ, Blanka. Otkrit ćeš koji su / ili koji je / to naslov/ naslovi i koliko ih knjižnica posjeduje. Dio svog slobodnog vremena provedi korisno.

TKO ĆE DOBITI POKLONE SV. NIKOLE?

TKO ĆE OD SUDIONIKA LITERARNOG NATJEČAJA DOBITI  POKLONE SV. NIKOLE?

Vjerujem da svi oni koji su se uključili u literarni natječaj posvećen sv. Nikoli i njegovnim dobrim djelima (a takvih je bilo 13) jedva očekuju rezultate i  prigodne poklone, a njih će primiti sljedeći učenici :

ANTONIA PRELOŽNJAK, 3.D, VINKA CEILINGER,2.P,  ROKO ŠTEFULJ, 3.A,   LORENA CICELI, 1.B,  LEA BRANILOVIĆ,  4.D

 

U SPOMEN NA KNJIŽEVNIKA VJEKOSLAVA MAJERA (27.4.1900.-4.12.1975.)
Kako izraditi plakat ili poster?
Priloženi dokumenti:
plakatposter.pdf

LITERARNI NATJEČAJ POVODOM SVETOG NIKOLE

DOLAZI NAM SVETI NIKOLA

  Vjerujem da je već svatko od vas čuo za svetog Nikolu i njegove darove kojima daruje dobru djecu, ali sigurna sam  da među vama ima i onih koji su zaboravili tko je on bio i koja dobra djela mu se pripisuju  pa evo nekoliko kratkih podataka:

          Sveti Nikola je rođen 15.3.270. godine u bogatoj obitelji u mjestu Patari ( Mala Azija), a umro je 6.12.343. u Myri ( Turska). Nakon smrti roditelja postao je svećenik sa željom da među ljudima širi ljubav i dobrotu. Nakon smrti biskupa ( strica) postao je biskup u gradu Myri i narod vjeruje da je činio čuda pa su uz njegov život i poziv vezane brojne legende. Cijeloga svoga života borio se protiv nepravde i za ljubav prema bližnjem.

       Djeca ga vole ih svake godine daruje svojim darovima, a to je njegovo darivanje vezano uz legendu o bogatom čovjeku koji je nakon što je izgubio carsku službu osiromašio i nije imao čime udati svoje tri kćeri ( dati im miraz) pa je pao u očaj i iz toga očaja odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri koje su se, da bi sačuvale svoju čast i poštenje, u molitvi obratile Bogu. Nikola je doznao za njihovu nevolju i odlučio im pomoći , ali tako da nitko za to ne zna pa je jedne noći vreću zlatnika kroz prozor ubacio u kuću nesretnog čovjeka i njegovih kćeri.  Čovjek je sada mogao udati najstariju kćer, a ostale su mu još dvije pa je Nikola isto učinio i za drugu, ali kada je na red došla treća i, otac je odlučio otkriti tko to daruje njega i njegove kćeri i tu sada postoje dvije LEGENDE:

  1. Otac je uhvatio i prepoznao  Nikolu kad je donio dukate i za najmlađu, a on ga je molio da o tome šuti pred mještanima, a otac je o tome svima pričao.
  2. Nikola je vidio oca te kćeri pa da mu pobjegne popeo se na krov te kroz dimnjak ubacio zlatnike, a oni su upali u čarape koje su se sušile pored peći.

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik: djece, pomoraca, gradova, krajeva, studenata, djevojaka, pekara, trgovaca, ribara, farmaceuta, zatvorenika, putnika, brodova.

Izvori:

Sveti Nikola - svetac djece i pomoraca - Bitno.net

www.bitno.net › Svetac dana

Sveti Nikola - Wikipedia

bs.wikipedia.org › wiki › Sveti_Nikola

 

Sveti Nikola – omiljeni svetac djece

Sv. Nikola živio je u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka, a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka i slatko ih je razveselilo.

Sveti Nikola – zaštitnik pomoraca

Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – nazivamo ga zaštitnikom djece.

Preuzeto s www.visici.com

 

O NATJEČAJU SV. NIKOLA

 Vjerujem da su vam se svima svidjele ove dvije legende vezane uz dobra djela sv. Nikole  i da su vas u ove pretprazničke dane potaknule na razmišljanje o tome kako na svijetu, a možda i u vašoj neposrednoj blizini , ima jako mnogo djece čije će čizmice ostati prazne ( shvatili ste iz pročitane priče tko ih puni)i stoga vas pozivam da se zamislite u ulozi sv. Nikole i ispričate lijepu priču o darivanju onih koji sanjaju o darovima u svojim čizmicama.

To može biti i  priča vezana i uz drugu legendu. Naslov odredite sami i molim vas da radite sami. Ne prepisujte s interneta. Najbolje radove koji do 4.12.2020. pošaljete svojim učiteljicama  razredne nastave ili Hrvatskoga jezika putem Teamsa ili predate na papiru ( a one meni-knjižničarki) možda sv. Nikola i nagradi NE ZABORAVITE UZ RAD OBAVEZNO NAPISATI SVOJE IME, PREZIME, RAZRED I ŠKOLU-NEDELIŠĆE, DUNJKOVEC, PUŠĆINe.

Željno očekujem vaše maštovite radove. Vaša knjižničarka.

20.11.-MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Prije gotovo 59 godina Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. ( na isti dan) donesena je Konvencija o pravima djeteta i otada se 20.11. obilježava kao MEĐUNARODNI DAN DJETETA.

Osnovna dječja prava:

-Pravo na život

-Pravo na zdravstvenu skrb

-Pravo na pomoć za djecu s teškoćama u razvoju

-Pravo na pomoć za siromašnu djecu

-Pravo na obiteljsku skrb

-Pravo na zaštitu od nasilja i zlostavljanja

-Pravo na obrazovanje

-Pravo na izražavanje vlastitog mišljenja ……

Iako su Konvenciju o pravima djeteta potpisale gotovo sve države svijeta, mnoga od dječjih prava još uvijek se ne poštuju. Mnoga djeca u svijetu su gladna, bolesna, zlostavljana, mučena, ubijana, diskriminirana, prodavana, iskorištavana kao radna snaga,…..

O tome su progovorili i mnogi naši i strani pisci pa potraži neke od naslova u kojima ćeš otkriti koje dječje pravo se krši i na koji način. ZABAVI SE UZ DOBRU KNJIGU I RAZMISLI JE ŠTO BI SVIJET MOGAO PODUZETI DA SE ŠTO MANJE KRŠE DJEČJA PRAVA. MOŽDA BI I TI U TOME MOGAO/  MOGLA POMOĆI.

VUKOVAR - GRAD HEROJ!

SJEĆANJE NA VUKOVAR I VUKOVARCA- mladog pisca- NENADA PIVARA

„ Pisac, pisac…Da. Pisac. To je onaj koji vam pogledom izvlači unutrašnjost i nestaje negdje u noći ostavljajući dim cigarete za sobom u tmini. Oduvijek sam želio biti pisac. Onaj kojemu je sve svejedno, koji sve zna, a onaj o kojemu se ne zna ništa; jer nema se što znati. Hoda, gleda , piše i to je to. Teško je biti pisac ako ti je tek četrnaest. Teško je kad te nitko ne poznaje i ne treba….

(Pivar 2001:82)

          Među tisućama prognanika koji su morali otići iz okupiranog Vukovara te kobne 1991. našao se i NENAD PIVAR , (Vukovar,r 30.8.1979.-Nedelišće,17.12.12.1999.), dječak koji je utočište pronašao kod rodbine u Nedelišću  i bio je jedan od najboljih učenika naše škole. Pisati je počeo veoma rano, i to veoma uspješno. Njegova ljubav prema pisanju rano je otkrivena i njegovi radovi nastali u osnovnoj školi , najčešće s motivima okrutne i proživljene stvarnosti, obilježit će njegovo rano stvaralaštvo. Među sačuvanim njegovim radovima nastalima u ovoj školi nalazi ih  se nekoliko i koristim priliku da se upravo ovih dana  prisjetimo  Nenada i njegovog rodnog Vukovara o kojemu je on pisao s mnogo topline i ljubavi.

HOĆU LI SE VRATITI U VUKOVAR?

            Danima su se širile glasine o napadima na Vukovar. Ljudi su nagađali . pretpostavljali, svađali se. Gradom je kružila napetost. Noću se često pucalo. Ljudi su prestajali izlaziti iz zgrada. Na posao , u školu, svi su išli ubrzanim korakom. Nisam više s prijateljima skitao po gradu. Prije smo često izlazili van grada, a sada su tamo barikade. U takvoj atmosferi je završila školska godina.

        Roditelji su mene i sestru poslali k teti u Nedelišće. „ Neka budu tamo dok se situacija ne smiri“- govorili su. Međutim, ništa se nije smirilo. Po Vukovaru su počele padati granate. Tada sam prvi put osjetio onaj osjećaj izdajstva. Rodio sam se u Vukovaru, rastao, imao prijatelje, a kad se je sručila nevolja na Vukovar, mene nema. Nešto me proždiralo iz dubine. Na televiziji su objavili da je pogođen stari muzej. Sjetih se kako sam bio radostan ulazeći u to velebno zdanje. Sjetih se i  prijatelja. Tko zna gdje su? U Splitu, Beču, Austriji ili Njemačkoj? Da li su živi? Uzalud zovem telefonom. Nitko se ne javlja. Pitam se tko je dao sebi pravo da nam prekine prijateljstvo, uništi igre, sruši nam domove: Tko?!

             Naše škole više nema. Borovo više nije naselje mladih. Tamo se ne čuje dječja graja, tamo se više ne igra nogomet. Na slavonskim poljima puno pšenice nije požnjeveno. Umjesto kombajna na poljima leže „mrtvi“ nemilosrdni tenkovi.

              Tko zna, hoću li se vratiti u Vukovar?

                Da li će ikada naš 5.a biti 6.a?

                                                                                       Nenad Pivar,6.b r .( 1991.) OŠ Nedelišće( rad iz Nenadove bilježnice)

CRTICA O DJEČAKU KOJI JE DIJELIO OSMIJEHE

     Kraj velikog grada u kućici od drveta živio je mali dječak. Kosa mu je bila neuredna jer nije imao češalj. Prljava, iznošena odjeća već mi je bila mala. Cipele su imale mnoge rupe. Roditelja se nije niti sjećao. Dječak nije imao ni prijatelja.

      Odgajao ga je brkati čovjek.

      Brkati čovjek ga je tjerao krasti.

 Dječak mu je darovao osmijehe, ali brkonja ih nije vidio. To je dječaku jedino smetalo i u njemu se rodi želja za boljim.

        Odluči pobjeći u grad.

         Subotnje jutro. Poluprazne ulice. Jutarnje sunce se odbijalo o blještave nebodere i zasljepljivalo dječaka. Sam, posve sam sjedio je pod vodoskokom .Mučila ga je glad, mučila ga je samoća. Ugleda dječaka s košarom u ruci. Želi mu je nešto reći. Želio je biti ljubazan, ali on nije znao biti ljubazan.

 „Kako se zoveš?“ upita ga bojažljivo.

„Baš te briga. Mama mi je rekla da ne govorim sa strancima,“ reče i izgubi se među zgradama.

 I njemu je dječak htio darovati osmijeh.

„Hej, tko si ti?“ začuje iz sebe.

 Okrene se i ugleda malu djevojčicu sitnih očiju.

„ Ja sam iz jedne kućice pored grada,“ odgovori bojažljivo.

„Pitam te kako se zoveš?“ nasmije se djevojčica.

To ga je zbunilo. Znao je da ljudi imaju imena, ali njega nitko nikada nije zvao imenom.

 „Ne znaš kako se zoveš?“

On potvrdi i ispriča joj sve o sebi, a nije mnogo toga znao.

„Odvest ću te k mome tati. On će nešto smisliti, „ reče mala.

Njen stan je bio pun raskoši kakve dječak nikada nije vidio .Stolovi su bili puni voća kakvog dječak nikada nije vidio.

 Otac je bio ozbiljan .Nosio je naočale na vrhu nosa i pušio lulu. Saslušao je svoju kćer i odlučio:

“ Morat će u dom za djecu bez roditelja.“

Djevojčica je zaplakala.

Dječak mu je htio darovati osmijeh, ali ga ozbiljni otac nije vidio.

Odveli su ga u dom. Nije se bunio.

I tamo je samo želio darovati osmijeh.

Ali njegov osmijeh nitko nije vidio.

                                                           Nenad Pivar, 7.b ( član literarne grupe; voditelj F.Posavec)

MARKO-DJEČAK BEZ RODITELJA

           Rodio se u ulici na kraju grada gdje i sunce nerado dolazi. Njegova majka je bila mlada i uplašena. A nije ga baš ni voljela. Oca mu nitko nije poznavao. Babe iz susjedstava su bezuspješno pokušavale doznati tko bi to mogao biti. I , kako su svi očekivali, završio je u Domu pa su ga uskoro u selu i zaboravili.

      Dječak bez roditelja….U Domu to nije bilo ništa novo. Dolazili su tu i neki dobri, nepoznati ljudi i pokoje dijete odveli zauvijek. Njega nitko nije htio. I tako je ostao u Domu. Nije bio jedini. Nekima su kuharice kupovale čokoladu, nekog dječaka je neka teta posebno zavoljela. Jedino je on uvijek ostajao sam. Prozvali su ga Mirko jer je bio miran. Imao je tugaljiv, ali i nekako odbojan pogled. Izgledao je tako nesretan da nitko nije vidio zbog čega bi se to mijenjalo.

         Mirko se nije uklopio u društvo. Sve mu je smetalo. Mrzio je školu ni buku u njoj. Znao je ponekad ostati u učionici i promatrati grad s prozora. Onda bi pobjegao i lutao gradskim ulicama. Dom nije bio njegov dom i uvijek ga je izbjegavao.

       U dugim noćima znao je plakati. Da je bar imao nekoga tko bi ga zagrlio, sve bi bilo u redu. Ali on je bio sam.

       Dječak bez ikoga.

 izvor:

 Pivar,Nenad. Marko-dječak bez imena. Obitelj u srcu djeteta: likovni i literarni radovi djece osnovnih škola Republike Hrvatske. Ur. Šisler, Slavko. Zagreb. „Mato Lovrak“.1995.Str.63.

      

   

NAJLJEPŠI BOOKMARKERI

U kutiji na hodniku uz izložbu bookmarkera ili straničnika našao se veliki broj kreativnih uradaka naših učenika koji su se uključili u aktivnost vezanu uz izradu bookmarkera.Najljepšim su proglašeni bookmarkeri učenika:


ANNE TKALEC,2.b
LORENE KARLOVIĆ, 2.a
MIE BACINGER, 2.b
JAKOVA IVANUŠE, 2.b
DORIS SEKIRNIK,2b
LORENE KARLOVIĆ, 2.a
JAKOVA KIRIĆA, 2.b

   
 

GARDAŠIJADA

Jedna OD aktivnost vezanih uz Mjesec hrvatske knjige bila je GARDAŠIJADA.Učenici su pomoću računalnog programa za knjižnice - Metewina i kataloga naše knjižnice , rješavali zadatke vezane uz nazive djela jednog od najpoznatijih suvremenih dječjih književnika ANTE GARDAŠAUčenica 1. a razreda Dina Janeš izvukla je točna rješenja troje naših sudonika Gardašijade koji će primiti prigodne nagrade, a to su :
NIKOLA DOBŠA, 3.b
FRANKA MESARIĆć, 6.b
MATIJA VIDOVIĆ,4. d

NAŠI NAJBOLJI ČITAČI

Kako zbog epidemiološke situacije prošle školske godine po prvi puta nije održana svečanost vezana uz Dan škole na kojoj se tradicionalno nagrađuju najbolji učenici i proglašavaju rezultati Čitateljske olimpijade, tj. nagrađuje se najbolj čitač škole, odlučeno je da to bude u Mjesecu hrvatske knjige.


Troje naših najboljih čitača su :
1. mjesto:FRANKA MESARIĆ,5.b(6.b)
2. mjesto :FILIP BALJAK, 3.a(4.a)
3. mjesto :IDA POSAVEC, 5.c (6.c).

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

U MJESECU HRVATSKE KNJIGE-bogatiji za 147 knjiga Knjižnica Oš Nedelišće, u čijem sastavu djeluju i knjižnice PŠ Pušćine i Dunjkovec, bogatija je za 147 novih  knjiga i ukupno 13 naslova.Sve su to knjige koje učenici čitaju kao obaveznu lektiru i vjerujem da će svaka od njih pružiti čitateljima zadovoljstvo i radost druženja s knjigom. Da biste otkrili o kojim knjigama je riječ, potražite ih u našem Metelwin katalogu ( već sam vas uputila kako se on pretražuje).

    

    

    

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

    Učenica 3.d razreda PŠ Dunjkovec, članica grupe Mladi knjižničari ( voditelj učiteljica Suzana Baksa) MAGDALENA KIRIĆ školska je pobjednica ovogodišnjeg Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.Kviz se više od 20 godina provodi s ciljem poticanja čitanja među mladima i svake godine vezan je uz određenu temu.Ove godine provodio se pod nazivom Istraživači planeta Zemlja s motom Razlistaj se!

Realiziran je putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica, a organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba-Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice.

Završna svečanost i izvlačenje glavnih nagrada održat će se 13.11.2020. u NSK-a uz prigodan program ( ako to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali).Čestitke našoj pobjednici.

KOME JE KNJIGA NAJBOLJI PRIJATELJ????

Mjesecu hrvatske knjige, točnije 15.11.2020. dobit ćemo odgovor na ova pitanja.

Kako smo u 3. mjesecu 2020. zbog Covida-19 prekinuli naše aktivnosti vezane uz Čitateljsku olimpijadu  i nismo bili u mogućnosti  na kraju školske godine na Danu škole proglasili najbolje čitače, smatram da je za to prigodan upravo Mjesec hrvatske knjige.  Iskoristiti ćemo  tu prigodu i 15.11.2020. objaviti imena troje najboljih čitača, a među njima i  pobjednika Čitateljske olimpijade tijekom š. g. 2019./20.

A DO TADA ...NESTRPLJIVO ČEKAJTE.

DRAGUTIN TADIJANOVIĆ

           Velikan hrvatskog pjesništva Dragutin Tadijanović rođen je na današnji dan ( 4.11.) prije gotovo 115 godina u malom slavonskom selu Rastušju nedaleko Slavonskog Broda u siromašnoj i mnogorbtojnoj obitelji. Niže razrede osnovne škole pohađao je u susjednom selu Podvinju, a onda je nastavio osnovnoškolsko obrazovanje u Slavonskom Brodu. Fakultet je završio u Zagrebu i poslije drugog svjetskog rata radio je kao urednik "Nakladnog zavoda Hrvatske" , a potom u izdavačkom poduzeću "Zora".Bio je član Jugoslavenske akademije za znanost i umjetnost te direktor Akademijina Instituta za književnost i teatrologiju.

           Tadijanović je počeo pisati pjesme već u trinaestoj godini svoga života.Prva objavljena pjesma u časopisu Omladinac nije bila je potpisana  njegovim pravim imenom već pseudonimom Margan Tadeon. Za dugog života ( umro je 27.6.2007. u 102. g.) napisao je veliki proj pjesama koje su izašle u brojnim zbirkama ( Lirika, Sunce nad oranicama, Pepeo srca, Dani djetinjstva, Tuga zemlje, Pjesme, Blagdan žetve, Drebrne svirale.....Svaka njegova pjesma je mala sličica koja odiše jednostavnošću, ljepotom i svježinom. Tadijanović je pjesnik čija poezija živi za sva vremena i  zato vas pozivam da na internetu ili u svojoj kućnoj knjižnici, čitanci .... pronađete neku od njegovih pjesama, pročitate je te oživite sjećanje na velikana naš poezije. Jer " VELIKI" Tadija to zaslužuje.

Izvor.:Tadijanović, Dragutin.Srebrne svirale.Školska knjiga.Zagreb.1987.

Oscar Wilde

„Uložio sam čitav svoj genij u svoj život;

U svoja sam djela uložio samo svoj talent.“

                                                                   Oscar Wilde

OSCAR WILDE (Waild)- prošlo je gotovo 166 godina od rođenja irsko –engleskog književnika rođenog u Dablinu 16.10.1854.godine. Smrt ga je zatekla u Francuskoj, u Parizu 30.11.1900. godine. U književnosti je bio poznat po duhovnosti i osebujnom stilu pisanja,a ogledao se u svim književnim rodovima. Nama je najpoznatiji po zbirci priča SRETNI KRALJEVIĆ I DRUGE PRIČE ( 1888.) u kojima  ističe ljepotu moralnog života.

Izvori:

Wilde, Oscar.2000.Sretni princ i druge bajke. Školska knjiga.Zagreb.

Wilde, Oscar | Hrvatska enciklopedija

www.enciklopedija.hr › natuknica ( pristup 16.10.2020.)

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=oscar+wilde

 

GARDAŠIJADA- Mjesec hrvatske knjige-----uključite se

Dragi učenici!

 Vjerujem da ste svi vi ( osim možda učenika 1. razreda) čuli za jednog od naših najpoznatijih  dječjih književnika, za  ANTU GARDAŠA.

U našoj se školskoj knjižnici nalazi čak 19 naslova njegovih književnih djela . Ja sam ih sve navela, ali nešto sam pobrkala , nisam točno napisala te naslove pa vas pozivam da mi pomognete kako bi svaka knjiga dobila naslov koji joj odgovara.

Za neke od tih knjiga ( naslova)  ste čuli, možda ste ih već i pročitali ili ste ih zapazili na policama u knjižnici, ali da biste otkrili o kojim se sve to knjigama radi ,ovoga puta će vam u tome pomoći naš Internet i e-katalog naše knjižnice koji se nalazi u Metelwinu,računalnom programu za kolske knjižnice.

Sada ću vam objasniti kako ćete se njime poslužiti da biste najbrže došli do rješenja. Ovdje vam je adresa-link , trebate ga otvoriti

Metelwin - Skupni katalog

library.foi.hr › skupni    

i pojavit će vam skupni katalog OPEC  s naznačenim REGIJAMA ( odaberite  br.27 –MEĐIMURSKA, kliknite da vam se otvori županija i pojavit će vam se popis svih škola Županije međimurske čija se građa nalazi u Metelwinu. Potražite OŠ Nedelišće, kliknite na naziv škole, otvorit će vam se PRETRAŽIVANJE KATALOGA, pod SVI KRITERIJI odaberite AUTOR pa pored napišite PREZIME AUTORA; tj. GARDAŠ. Došli ste do rješenja!!!! Svi traženi naslovi su tu i to TOČNO napisani, a vi ih takve prepišite na papir, pored rješenja OBAVEZNO napišite svoje IME, PREZIME, RAZRED i ŠKOLU ( PŠ DUNJKOVEC; PŠ PUŠĆINE, MŠ NDELIŠĆE) i listić s točno riješenim zadatkom ubacite u kutiju na hodniku na kojoj piše MJESEC HRVATSKE KNJIGE.

Imena troje učenika ( sve tri škole zajedno) će 15.11.2020. ( završnica Mjeseca hrvatske knjige) biti izvučena i ako su odgovori točni, slijedi prigodna nagrada.

Puno uspjeha u radu. Krenite!!!Zabavno je i poučno! Istražujte po katalogu.

MOJI ZBRKANI, NETOČNI NASLOVI

VAŠI TOČNI NASLOVI

Duh na močvari

 

Izum ludog Leopolda

 

Pjegavica

 

Ljubičasti net

 

Igračke gospođice Nade

 

Bakreni Pero

 

Ukaza

 

Tajna velike pećine

 

Čovjek s crnim štapom

 

Tajna jednog videa

 

Krađa po galeriji

 

Ručak  s vodenjakom

 

Miron na tragu Svetoga Marka

 

Miron u škrinji

 

Damjan je pao u jezero

 

Filip: dječak s dva imena

 

Jež u zaleđenom potoku

 

Ljepši će postati cvijet

 

Zlatnici u kaputu

 

„DA BISMO ZNALI GDJE SMO STALI“

     ( IZRADA PODSJETNE VRPCE ili STRANIČNIKA)

PODSJETNA VRPCA, STRANIČNIK;

BUCHZICHEN, LESEZICHEN ( njem.);

BOOK-MARK, BOOK-MARKER (eng.);

SIGNET ( franc.)

-služi za obilježavanje ili označavanje stranica kod čitanja, odnosno prekida čitanja pa evo jednog vrlo kreativnog zadatka-NAPRAVITE I VI SVOJU PODSJETNU VRPCU ILI STRANIČNIK.

Izrada je laka:

  1. Za podlogu izrežite tvrđi papir širine 2 do 6 centimetara, dužine do 30 centimetara,
  2. prisjeti se nekog lika iz lektire, lijepe rečenice o knjizi ( jer je Mjesec hrvatske knjige), naslova neke pročitane knjige…..neke tvoje buduće knjige……nekog događaja iz knjige,……..
  3. uzmi flomastere, bojice,tuš, kolaž, prešane latice cvijeća,ma bilo što………neka odabir bude tvoj i
  4. napravi SVOJ STRANIČNIK ( podsjetnu vrpcu) ( mogu ti malo pomoći i roditelji),

napiši svoje ime, prezime , razred, školu i vrpcu odloži u kutiju koja se nalazi u hodniku i na kojoj piše MJESEC HRVATSKE KNJIGE. To učini do 15.11.2020.  Možda baš tebe čeka ugodno iznenađenje.

Citiranje

 

Citiranje je pružanje reference na publikaciju (članak, knjigaweb stranica) čiji smo materijal koristili za vlastite radove, sa dovoljnim detaljima kako bi se ta publikacija mogla pouzdano identificirati.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Citiranje_radova

Citiranje u znanstvenim i stručnim radovima u prvom redu služi tome da se čitatelja upozna s izvorima kojima se autor služio pri sastavljanju svoga rada te da im se na brz i pouzdan način omogući pronalaženje citiranog mjesta. Nadalje, citiranje služi čitateljima koji su zainteresirani za pojedinu temu da identificiraju druge radove koji govore o toj temi i pronađu materijal za daljnje istraživanje. Čitatelji iz citiranih materijala mogu također brže otkriti koje je područje istraživanja autor pokrio. Citati pokazuju da autor nije usamljen u određenoj tvrdnji i tako podupiru njegove stavove. Naposljetku, citiranje služi kao pomoć autoru da se disciplinirano pridržava pravila pisanja te da ispravno i precizno oblikuje svoje misli, nastavljajući tamo gdje su drugi u svome istraživanju stali.

iz: Uzelac, Upute za izradu studentskih pisanih radova, Zagreb, 2002.

 

 

Ovdje možete pronaći poveznice na s uputama kako citirati određeni izvor.

GPPNet - Citiranje

Odsjek za informacijske znanosti - Filozofski fakultet u Osijeku

HRČAK

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Slavić, Aida. Prijedlog uputa za citiranje literature. Odsjek za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Slavić, Aida. Prijedlog uputa za citiranje literature. Odsjek za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - .pdf format

 

Izvori i dokumenti

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Wikipedija - Citiranje radova

IRB - Citiranje publikacija

    

     

    

   

   

  

Svjetski dan učitelja

Dragi učenici!
    Bliži se jedan poseban dan-Svjetski dan učitelja ( 5. 10.) .To je prilika da svojim učiteljima pokažete koliko ih volite i koliko su vam oni važni i zato pozivam VAS I VAŠE RODITELJE  da se uključe u sljedeću aktivnost: neka se vaši roditelji prisjete dana kada su bili učenici i što je njima značila njihova učiteljica/ učitelj, a  isto učinite i vi za svoju učiteljicu/ učitelja te svoje  osjećaje , sjećanja,....prenesite na papir  ( napišite) , potpišite se, navedite razred i školu, a roditelji neka navedu svoje ime , prezime , te ime djeteta i razred koji dijete pohađa, stavite u kovertu ili plastičnu omotnicu, donesite u školu i odložite u kutiju u hodniku na kojoj će pisati DRAGI UČITELJI, SVE NAJBOLJE.Molim vas da to učinite do  DO PONEDJELJKA 5.10.2020.Najbolje radove učenika i roditelja ćemo objaviti na web stranici Škole-knjižnice, oglasne ploče.MOLIM VAS DA NE PREPISUJETE TUĐE RADOVE SA INTERNETA ILI ČASOPISA.NEKA TO BUDE VAŠE, JEDNOSTAVNO I ISKRENO.      

 
NAPOMENA******* RADOVE MOŽETE POSLATI SVOJIM UČITELJICAMA  RN ili HJ  PUTEM TIMESA S NAPOMENOM ZA KNJIŽNICU.
 
DRAGE MAME, DRAGI UČENICI!
    Prije svega VELIKO hvala na suradnji.Moram priznati da ste me JAKO, JAKO.... ugodno iznenadili ,što ste prihvatili moj poziv da se i vi kao roditelji uključite u ovu manifestaciju, i priznajem da  sam dirnuta svim vašim iskrenim riječima kojima ste izrazili osjećaj ljubavi prema svojim bivšim i sadašnjim učiteljima/ učiteljicama. Hvala svim majkama ( jer su se majke odazvale) koje su pronašle vremena da napišu ove divne riječi i na taj se način zahvale svojim učiteljima na svemu što su im dali i što su im značili, a ujedno da pokažu svome djetetu, ali i svoj djeci koja će pisma pročitati, kako je uz roditelje, učiteljica / učitelj/ jako važna osoba u životu svakog učenika.
      Vi ste svoj zadatak izvršili i bilo je zaista divno čitati vaša pisma. Ja ću dio svog zadatka ispuniti sutra kada ću ta pisma objaviti.JOŠ JEDNOM HVALA SVIMA NA JEDNOJ DIVNOJ SURADNJI. NADAM SE DA ĆE POTAKNUTI I DRUGE RODITELJE I UČENIKE  DA SE UKLJUČE NAREDNI PUT U NEKU OD SLIČNIH AKTIVNOSTI.    VAŠA KNJIŽNIČARKA.
 
Hvala vam na prelijepim pismima!!!!
 
 
 
 
 
Planet na rubu

PLANET NA RUBU!- likovno -literarni natječaj za učenike osnovnih škola

       Knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec -Dječji odjel- i ove godine poziva učenike osnovnih škola naše županije da se uključe u likovno-literarni natječaj, jednu od  manifestacija kojom će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige. Manifestacija je posvećena planetu Zemlji , 50. GODIŠNJICI OBILJEŽAVANJA DANA PLANETA ZEMLJE ,a moto je Razlistaj se! Tim povodom Knjižnica "Nikola Zrinski" organizira likovno- literarni natječaj pod nazivom PLANET NA RUBU! I naša knjižnica se pridružuje ovoj manifestaciji i stoga pozivam sve zainteresirane učenike da do 15.10.2020.u vidu literarnog ili likovnog izričaja izraze svoj doživljaj Zemlje na rubu! te radove predaju pod PRVIM  velikim odmorom  NA ŠKOLSKOM HODNI KUKNJIŽNIČARKI ILI učiteljici HJ. ( učenici PN,  a učenici RN svojoj učiteljici).Pazite na rok!!!! Tri najbolja literarna i likovna rada bit će poslana na natječaj, izložena u izložbenom prostoru Dječjeg odjela Knjižnice " Nikola Zrinski" Čakovec i......možda UPRAVO VAS ČEKA NAGRADA NA ZAVRŠNOJ SVEČANOSTI ZATVARANJA MJESECA HRVETSAKE KNJIGE.

Međunarodni dan kulturne baštine
 
23.9.-Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine
 
Članice Europske unije, ali i sve zemlje pristupnice, 23. 9. brojnim manifestacijama potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom , socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu. Treba naglasiti da je europska kulturna baština spoj različitih utjecaja i kulturnih doticaja i stoga se obilježavanjem Dana europske baštine želi  naglasiti ne samo njezina različitost , već i europska dimenzija zajedničkog nasljeđa. U Republici Hrvatskoj ovaj se dan obilježava od 1995. godine kada je selo Krapje proglašeno selom iznimne graditeljske baštine.
 
 
 Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine  ( UNESCO; Centar za svjetsku baštinu) do danas na Popisu se nalazi veliki broj- 982 dobra od čega 760 pripada kulturnim dobrima, 193 prirodnim  te 29 mješovitim dobrima.
 
 
Ovogodišnji Dani kulturne baštine obilježavat će se pod zajedničkim nazivom " Baština i obrazovanje-škola za život" i stoga vas pozivam da na hodnicima naše škole pogledate izložbu starih čitanki , knjiga iz kojih su prva slova učili vaši  pradjedovi i prabake, djedovi , bake, očevi i majke.Čitanke s kojima su se družili  i otkrivali ljepote napisane riječi, stjecali prve spoznaje o životu i ljudima oko sebe i kojih se i danas rado prisjećaju jer su VAŽAN  dio njihovoga odrastanja i školovanja..
 
MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Druženje s knjigom nastavljamo i ove školske godine.

Idemo u susret velikom kulturnom događaju koji slavi knjigu, a to je već svima dobro poznati MJESEC HRVATSKE KNJIGE ( 15.10.-15.11.).

I ove godine neizostavna aktivnost je KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA .

Tema ovogodišnjeg kviza je ISTRAŽIVAČI PLANETA Z. 

Zadaci vezani uz Kviz nalaze se na mrežnim stranicama Kviza koji će se moći riješiti u razdoblju od 14. rujna do 23. listopada 2020. godine i moći će se riješiti na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

U prilogu šaljemo  se nalaze objašnjenja vezana uz  Kviz.

Ove  godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja prilagođen je novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, treba istražiti online izvore informacija.

Kviz se nalazi na mrežnoj stranici: https://www.mhk.hr/kviz/, a plakat na: https://www.mhk.hr/kviz/plakat.

Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza.

Europski dan jezika

Proslavite Europski dan jezika s nama!

Diljem Europe, 800 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi.
Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. – u suradnji sa Europskom komisijom
 
O Danu
ONLINE PRIČE

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek – “Vrijeme je za online priču”:

 https://www.gskos.unios.hr/index.php/vrijeme-je-za-online-pricu-2/

GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT:

UGASITE EKRANE, ODMORITE OČI I SLUŠAJTE KAZALIŠTE!

Audio program kreće 16.4. u 12 h snimkom predstave „Ježeva kućica“, Branka Ćopića u dramatizaciji Momčila Popadića i u režiji Mirka Čovića iz 2003.

Draga djeco, zatvorite oči i napnite uši! Svaki dan, u bilo koje doba, udobno se smjestite, uživajte i razvijajte maštu slušajući kazalište.

Poznatu basnu u stihovima o Ježurki Ježiću pričaju vam i pjevaju Sanja Vidan, Ivica Beatović, Milena Blažanović, Alin Antunović, Mirko Čović,

Ivan Medić, Andrea Majica i Milana Buzolić-Vučica. Glazbu je skladao Mirko Krstičević.

Radioigru možete slušati putem linka https://bit.ly/3b98r5l, a bit će dostupna na Youtube kanalu kazališta do daljnjeg.

 

Kazaliste Tvornica lutaka poklanja online predstave našoj dragoj publici, s nadom da ćemo se uskoro opet družiti na našim i vašim daskama. 

Profesor Baltazar - put oko svijeta: https://youtu.be/a8fWnZqgrYo

Crvenkapica - tko se boji vuka još: https://youtu.be/mRVZehC7aD8

Grašak na zrnu kraljevne: https://youtu.be/bUFk6OtXDdc

Blago: https://youtu.be/a4-n3VX0LM8

Živ živ živ: https://youtu.be/5NC6GBuWPv

Čudesna šuma: https://youtu.be/-zX57gY6Wq8

Čarobni osmijeh: https://youtu.be/xDcHYTjrJy8

Ovo je nešto jako zgodno i zanimljivo za učenike nižih razreda:

Susan Perrow: Patuljak koji je morao ostati kod kuće  

Knjižnica na daljinu

Dragi učenici!

Sve vas lijepo pozdravljam i podsjećam da je knjiga vaš najbolji prijatelj i da uz nju lakše i ljepše prolazi vrijeme.

Da su likovi iz knjiga slični vama i imaju probleme kao što su i vaši, ali i odgovore na mnoga vama nerješiva pitanja.

I oni su zaljubljeni, možda tužni, žele nešto.....

U rješavanju vaših problema i nedoumica možda vam mogu pomoći sljedeći naslovi.

Potražite ih u virtualnom svijetu i ugodno se zabavite.

                                                                         Nisam vas zaboravila.         

Vaša knjižničarka

 

_________________________________________________________________

 

 

Nemojte zaboraviti da i na webu  naše škole imate e- lektire. Čitajte, slušajte, gledajte i uživajte.

 

_________________________________________________________________

 

eČASOPISI

Naučimo,ponovimo i zabavimo se ( posebno za učenike 2. razreda)

Dječji časopisi | Profil Klett

www.profil-klett.hr › djecji-casopisi-1

Dječji časopisi - Kviz - Wordwall

wordwall.net › Nastavna sredstva › 2. razred › Knjižnica

PDF dokument KIMOO 7.r_CASOPISI NA RAZLICITIM MEDIJIMA_BIO.pdf

Školska knjiga kao svoj doprinis nastavi na daljiniu daje besplatna online izdanja časopisa Modra lasta i Smib na poveznici: ovdje

Prvi izbor - online:  https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/prelistaj-casopis/ 

Evo i svih brojeva PRVOG IZBORA u digitalnom obliku i za sve učenike besplatno:

https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/prvi-izbor-2019-2020-ucenje-na-daljinu/

Novi broj Smiba-  8/2019.-20. TRAVANJ: 

https://online.fliphtml5.com/kzpyj/homn

Novi broj Smiba-  9/2019.-20. SVIBANJ: 

https://online.fliphtml5.com/kzpyj/pcdi/

Modra lasta za travanj: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ezpy/

Modra lasta za svibanj:   https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ngmf/

E-časopisi;OVDJE SU VAM CJELOVITA LEKTIRNA DJELA( OBAVEZNA I DOPINSKA LEKTIRA)  

E-knjigeE-priručnici (rječnici, enciklopedije, atlasi, priručnici)

 

KORISNI LINKOVI ZA PRETRAŽIVANJE

http://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola

http://en.childrenslibrary.org/

http://www.magickeys.com/books/

http://www.lil-fingers.com/storybooks/index.php

http://proleksis.lzmk.hr/

http://www.zakladacvv.hr/

http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189

Kvalitetno provedite slobodno vrijemehttps://sites.google.com/view/ostajem-doma

Besplatne eKNJIGE   http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189

GRAĐA LAGANA ZA ČITANJE

Istina živa

Kad bi drveće hodalo

Kakve je boje potok

Kvočka koja vodi svoju djecu u šetnju

Najljepša boja

Prepelica

Putujemo putujemo

Repata priča

Unuk i djed

Žar ptica

Naučimo, ponovimo, koristimo: korisno za 3. i 4. razrede ( ali i za ostale učenike).www.profil-klett.hr › koristenje-encikloped

Internacionalna DJEČJA digitalna knjižnicahttps://www.youtube.com/watch?v=Gx52cQuYmGQ&fbclid=IwAR152KjG4aB1iDa4QP0IMNFD7OGGJtROmetEh2E6-KYSYRTujDLXMT6vRq0

 

VAŽNO!

Ako imate problema sa pravilnim pisanjem, najsigurnije rješenje je uporaba epravopisahttp://pravopis.hr/

Tu je rješenje i za sve one koji pri izradi projekata trebaju navesti -citirati- izvore znanja. Rješenje neka potraže pod: PRAVILA 8. Pravopisni znakovi; 8.21 Bibliografske jedinice.

 

 VITO CIGLARIĆ - predstavnik naše škole na županijskoj Smotri Lidrano 2020.

Najuspješniji učenici međimurskih osnovnih škola u srijedu 11.3.2020. u Centru za kulturu Čakovec predstavit će se svojim literarnim, dramskim i novinarskim stvaralaštvom na županijskoj Smotri Lidrano 2020.

Našu školu predstavit će učenik 6.c razreda VITO CIGLARIĆ svojim literarnim radom, stihovima na zavičajnom govoru u kojima se očituje Vitina ljubav prema zavičajnoj riječi, ali i prema.....

 

OŠ Primošten pozvala je učenike osnovnih škola diljem naše domovine da se uključe u 14. likovno- literarni natječaj " Poj riči materinske". Cilj natječaja je bio njegovanje hrvatskoga jezika i zavičajnog govora te poticanje učenika na kreativnost.Nakon likovno- literarne radionice u školskoj knjižnici odabrani su najuspješniji likovni radovi ( Ex- librisi) i poslani na natječaj.Bili su to radovi učenika: IDE POSAVEC , 5.c; JANA POZNIĆA, 4.b; LUCIJE LIKMAN, 4.a; SARE PINTARIĆ, 4.b i LEONE POKOS, 4.b. Od literanih radova na natječaj je poslan samo jedan rad i to SARE PINTARIĆ ( 4.b) .Povjerenstvo za literarne radove uočilo je kvalitetu njenog rada i dodijelilo joj pohvalnicu.

Nadamo se da će ovaj uspjeh potaknuti Saru da se nastavpisati , a ostale učenike da se u što većem broju uključe u razne aktivnosti koje potiču kreativnost i stvaralaštvo.

 

Dragi učenici!

Podsjećam vas da nam se približava Međunarodni dan pripovijedanja ( 20.3.)i stoga vas pozivam da se u što većem broju uključite u ovu manifestaciju pod nazivom Pričam ti priču / bajku kojoj  je cilj razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju, ukazivanje  na  važnost znanja hrvatskoga jezika te razvijanje  samostalnosti i kreativnosti u usmenom izražavanju- pričanju narodnih i umjetničkih bajki i priča.

Upute za sudionike :

-učenici odabranu priču ( narodnu ili umjetničku) i pripovijedaju u trajanju ( najviše) 5 minuta

- učenike za nastup priprema knjižničarka, učiteljice HJ ili RN

- učenik može biti kostimiran ( nije nužno) ili imati samo neko obilježje priče koju će predstaviti

-priče moraju biti ispričane na hrvatskom književnom jeziku

-učenik se za predstavljanje priče može koristiti i japanskim načinom  pripovijedanja-kamišibaj-malo kazalište; papirnato kazalište,pripovijedanje pomoću niza slika koje se nalaze u sandučiću= butaju…..( sudionici iz drugih škola ih donose sa sobom)

-pripovijedanje mora biti zanimljivo, kreativno, zabavno ( ne smije biti gluma ni doslovno naučeni tekst  napamet)

VAŽNO:I  ovogodišnja naša aktivnost će biti natjecateljskog karaktera. Učenici će se moći natjecati u dvije dobne skupine: 1. čine učenici od 1.do 4. razreda, a drugu učenici od 5. do 8. razreda. Natjecanje je SAMO NA ŠKOLSKOM NIVOU.

Molim sve zainteresirane natjecatelje da se za natjecanje prijave knjižničarki najkasnije do 10.3.2020.

 

 

 

PRIOPĆENJE

                                                       Dragi učenici!

Kako već nekoliko godina aktivno sudjelujemo u kulturnoj manifestaciji kojom obilježavamo Međunarodni dan pripovijedanja- 20. 3.- pozivam vas da se i ove godine uključite u isto događanje, tj. pripremite za školsko natjecanje  u izražajnom pripovijedanju. Prijave i sve detaljne informacije možete dobiti kod vaše knjižničarke.

Molim vas da se što prije prijavite kako bismo mogli započeti s pripremama.

 

                                U ritmu čitanja- nagrade najboljima

 U Mjesecu hrvatske knjige u našoj smo knjižnici čitali, natjecali se u čitanju, likovno o literarno se izražavali, rješavali zadatke vezane uz čitanje i razumijevanje pročitanoga,...Možemo reći da su sve navedene aktivnosti bile u duhu ovogodišnje teme MHK-U ritmu čitanja. Koliko smo u tome bili uspješni, pokazali su rezultati na županijskoj razini Natjecanja u čitanju naglas kao i jučerašnji, kada su naše dvije učenice-TONKA CIMERMAN iz 4. a i LUCIJA LUKMAN iz istog razreda pozvane na završnu svečanost zatvaranja MHK , u Knjižnicu "Nikola Zrinski" Čakovec, i dodjelu nagrada najuspješnijim natjecateljima.Tonka je za svoj literarni rad na temu U ritmu čitanja osvojila  prvu nagradu u nižoj kategoriji , a isti uspjeh postigla je svojim likovnim radom i učenica LUCIJA LIKMAN.Njihova se knjižničarka i mentorica kao i učiteljica Melita Tkalec ( čije su one učenice) nadaju da će ovaj uspjeh biti poticaj učenicama da i dalje budu tako uspješne, a ostalim učenicama da se u što većem broju uključe u brojne aktivnosti koje im se nude u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.Čestitke.

 

1. U utorak 12.11.2019. / bez obzira na štrajk) knjižnica će biti otvorena od 8 do 12.30  sati.

2. U srijedu 13.11.2019. knjižnica će biti otvorena od 8.30 do 14.30 sati.

Static HTML
 

U srijedu 6.11.2019. knjižnica će biti na usluzi korisnicima od 7.30.do 11.00 sati.

NATJECANJE U ČITANJ NAGLAS

U ponedjeljak 28.10.2019. u prostoru školske knjižnice održano je školsko Natjecanje u čitanju naglas u kojem je učestvovalo dvanaest natjecatelja. Učenici su u uvodnom dijelu natjecanja trebali predstaviti sebe i odabranu knjigu te naglas  pročitati tekst iz odabrane knjige ( ulomak).Najbolji će našu školu već 6.11.2019. zastupati na županijskoj razini natjecanja, a to su u nižem uzrastu LEA REŠETAR iz 3. a razreda te u višem VITO CIGLARIĆ iz 6. c razreda. Drugo i treće mjesto u nižem uzrastu pripalo je KALI RIHTAREC, 3. a (2.) i MELINI GALA iz 5.a,(3.) a u višoj LAURI HERGOTIĆ iz 7.a razreda.Svi učesnici natjecanja za svoj nastup primili su prigodne nagrade i priznanja. Pobjednicima čestitke na pobjedi, a svima ostalima hvala za ugodne trenutke druženja s knjigom i čitanjem.

                                     

                           Svi sudionici natjecanja  i voditeljice Sara i Leona.

                                    

                     Pobjednice- niži uzrast-1. mjesto Rea Rešetar ( prva desno);

                    2. mjesto-Kala Rihtarec ( u sredini); 3. mjesto Melina Gala ( prva lijevo).

                                    

                            Pobjednici u višoj kategoriji:1. mjesto -Vito Ciglarić

                                   

                                      2. mjesto:Laura Hergotić

 

                                    Priopćenje natjecateljima školske razine Natjecanja u čitanju naglas

Natjecanje će se održati u ponedjeljak 28.10.2019. u 12 sati u prostoru školske knjižnice. Natjecatelji moraju ponijeti sa sobom knjigu iz koje čitaju te potpisanu suglasnost roditelja/ satratelja ili skrbnika.

 

 

DRAGI UČENICI!

Pozivam vas  da se i ove školske godine uključe u Nacionalni kviz za poticanje 2019. koji se tradicionalo održava povodom Mjeseca hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga KGZ.

Za točne odgovore trebate pročitati sljedeće knjige:

1.Jasminka Tihi-Stepanić:Ljeto na jezeru Čiču

2.Ivana Guljašević Kuman:

3.Vlasta Golub:Eva,mlada žena

te proučite ponuđene online izvore.Zadaci se mogu riješiti online na računalu , tabletu ili pametnom telefonu u školskoj knjižnici.Za sve dodatne informacije možete se obratiti vašoj knjižničarki.

                                                                         

 

Pozivaju se svi zainteresirani učenici od 3. do 8. r. da se uključe u 7.nacinalno Natjecanje u čitanju naglas.Cilj natjecanja je poticanje čitanja i popularizacija knjige  među djecom i mladima.Natjecanje se provodi u dvije kategorije:   MLAĐA:učenici od 3. do 5. razreda;   VIŠA:učenici od 6. do 8. razreda i organizira se na nivou škole, županije i države. Svi zainteresirani učenici neka se što prije jave knjižničarki kako bi sem upoznali sa propozicijama i počeli sa pripremama za natjecanje.

 

 

                                             NAJBOLJI ČITATELJI

Raznim aktivnostima učenici naše škole potiču se na čitanje, a jedna od takvih je i Čitateljska olimpijada.Cilj svakog " olimpijca" je pročitati što više knjiga i zaraditi tu laskavu titulu. Ovogodišnja pobjednica je  FRANKA MESARIĆ, učenica 4. a razreda. Franka je očita zaljubljenica u knjige što potvrđuje i svojom ponovnom  pobjedom .Drugo mjesto dijele učenice LORENA LUKŠA iz 45. a i IDA POSAVEC iz 4.b.Prema vrhu polako, ali sigurno ide BEA SLAVIČEK iz 2. a razreda koja je osvojila 3. mjesto .Iz nje su MATEO POSAVEC ( 4. a), BELLA POSAVEC ( 2.a) , LEONA POKOS te MIA RISEK ( 4.a)...

                      

   DRŽAVNI NATJEČAJ MOJA PRVA KNJIGA-SARA PINTARIĆ  OSVOJILA 3. MJESTO
 
S ponosom smo godinama misticali imena naših učenika pisaca i ilustratora prvih knjiga i učesnika Državnog natječaja Moja prva knjiga. Ove godine , po prvi puta, u natječaju je sudjelovala učenica 3. b razreda SARA PINTARIĆ i osvojila treću nagradu. O njenom uspjehu najbolje govore brojke učesnika ovog natječaja- na natječaj je došlo 476 radova iz 147 škola diljem Hrvatske.Sara je uporno radila na svojoj prvoj slikovnici nekoliko mjeseci, a podršku joj je pružala i njena mentorica , knjižničarka Zora Hajdarović. Svoju ljubav prema crtanj