preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

     DINE  (SIPINE)   

 

VJETAR - "VLADAR" PJEŠčANIH PUSTINJA

   Većina ljudi misli da su pustinje nepregledna pješčana prostranstva pod  žarkim Suncem. Medjutim, kamene i stjenovite pustinje mnogo su raširenije.

Zapravo, pijesak prekriva samo jednu četvrtinu pustinjskih područja. Zbog velikih temperaturnih razlika izmedju dnevne vrućine i noćne hladnoće stijene se stežu i rastežu, pa se stoga i raspadaju. Tako s vremenom nastaje pustinjski pijesak. Vjetar prenosi pijesak na velike udaljenosti. Što je vjetar jači i čestice manje to je prijenos dalji. Slabljenjem vjetra slabi i njegova  prijenosna moć te započinje odlaganje i nakupljanje pijeska.

  

DINE - PJEŠčANI HUMCI KOJE POKREĆE VJETAR  

   Različite prepreke, poput stijene i biljke zadržavaju pijesak i tada nastaju dine ili sipine - uzvisne nastale nakupljanjem pijeska. Dakle, dine stvara vjetar, a vjetar ih i pokreće. Postoje tri osnove vrste dina. Oblici im ovise o načinu puhanja vjetra. Tamo gdje ima mnogo pijeska, a vjetar puše u jednom smjeru stvaraju se paralelne pješčane dine. Budući da nastaju pod pravim kutom u odnosu na vjetar, zovu se poprečne dine.

   Zvjezdaste dine nastaju na onim mjestima gdje vjetrovi neprestano pušu iz različitih smjerova. U nekim pustinjama zvjezdaste dine dosežu i 80 m visine. Dine u obliku polumjeseca nazivaju se barhane. Stvaraju se na rubovima pustinja gdje vjetar puše iz istog smjera i nosi pijesak u ravnim slojevima preko širokih područja. Vjetar puše preko vanjske linije dine prema šiljastim krajevima. Pijesak se pomiče brže preko vrhova nego u središtu. Tako nastaje "idealna" dina oblika polumjeseca (srpa).

  

 

  

žIVOT NA DINAMA

 

   život na dinama nije nimalo lagan. Pijesak često postaje neizdrživo vruć, a stalno kolanje zrnaca pijeska životinjama otežava kretanje. Medjutim, tijekom dugog vremena  ti stanovnici dina prevladali su sve poteškoće. Mnoge životinje imaju dlake ili tvrde jastučiće na stopalima, koji im pomažu pri hodanju po površini pijeska ili kopanju. Nad užarenim pijeskom kukci se izdižu na dugim nogama, gušteri se premještaju s noge na nogu,a zmije vijugaju po pijesku u obliku "S" lukova. Samo nekoliko centimetara ispod površine, pijesak ostaje hladan, što koriste mnoge životinje. Da bi se lakše kretali kroz pijesak mnogi su gušteri izgubili udove, stoga se čini kao da plivaju kroz njega. životinje preživljavaju hraneći se dijelovima biljaka i životinja - poput sjemenki, komadića lišća i nožica uginulih muha, koje donosi vjetar.                                               

 

    

  JESTE LI ZNALI? 

 

v Neke dine u pustinji Namib dosežu visinu od 350 m.

 

v Manje dine mogu se pomicati i do 20 m na dan.

v   Neke dine proizvode zagonetne glazbene zvukove. Oni su uzrokovani klizanjem sloja pijeska niz dinu, što stvara duboku tutnjavu sličnu bubnjevima i guslama. Ta mistična glazba dina naziva se tobol.

 

     v Kristali oblika cvijeta mogu nastati unutar dina. Ti kristali sastoje se od minerala gipsa. Gipsana prašina koja se odronjava sa stijena taloži se u pješčanim dinama i tu se zatim otapa u vodi koja kao kišnica prodire u tlo. Tako se gips ponovo kristalizira u karakterističnim oblicima nalik na latice, te stvara iluziju cvijeta. Ti "cvjetovi" nazivaju se pustinjske ruže.

 

 

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju