preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Rodovi oblaka

 RODOVI OBLAKA      
OBLACI

   Oblaci su vidljive nakupine kapljica vode ili kristalića leda, ili obaju elemenata zajedno, ponekad i s tzv. pothladjenim kapljicama. Pothladjene kapljice su kapljice vode koje ostaju u tekućem stanju i nakon što temperatura padne ispod 0 °C. 
   Oblaci mogu poprimiti najrazličitije oblike. Ipak, medju tim oblacima postoje i sličnosti. Osnovno grupiranje oblaka temelji se na odnosu njihovih horizontalnih i vertikalnih dimenzija. Oblaci kojima su horizontalne dimenzije mnogo veće od vertikalnih zovemo stratiformnim ili slojastim oblacima. Kada je vertikalna dimenzija veća od horizontalne govorimo o kumuliformnim oblacima. Rodovi oblaka dobili su imena kombinacijom latinskih naziva: cirrus (čuperak vune ili vlakna), stratus (sloj ili pokrov ), cumulus (gomila, gruda), altus (visok) i nimbus (kišni). Kako se pojedini rodovi javljaju na različitim visinama razlikujemo tri kata atmosfere u kojima se javljaju oblaci. To su: visoki, srednji i niski kat.

 

 

 

     

OBLACI VISOKOG KATA

   Oblaci visokog kata nastaju iznad 6 km. Tu ima malo vodene pare, a temperature su ispod –25 °C, pa se oblaci sastoje od ledenih kristala, uvijek su bijele boje i ne daju padaline. Oblaci visokog kata su:cirus, cirokumulus i cirustratus. Cirusi su prozirni vlaknasti oblaci, uglavnom bijelih uskih pruga. Cirukumulusi su nizovi manjih bijelih grudica, a liče na stada ovaca, pa ih narod naziva “ovčicama”. Cirustratus je prozirna bjelkasta koprena, a najavljuje skoro pogoršanje vremena. Na njima se može pojaviti halo – optička pojava oblika prstena ili luka uzrokovana lomom ili odrazom Sunčeve svjetlosti na ledenim kristalima koji lebde u atmosferi.

 

 

 

 

 

 

 

 

OBLACI SREDNJEG KATA

   Oblaci srednjeg kata nastaju izmedu 2 i 6 km na temperaturi od –25 °C do 0 °C. Sastavljeni su od ledenih kristalića ili pothladenih kapljica, ili njihovom kombinacijom. Oblaci srednjeg kata sualtokumulusi i altostratusi. Altokumulusi su slični cirokumulusima, samo što su veći, često su poredani u brazde, pa nebu daju valovit izgled. Altokumulusi su stabilni oblaci koji ne daju padaline. Altostratus izgleda kao siv ili plavičast neprekinut sloj koji potpuno ili djelomično prekriva nebo. Ljeti daje neznatnu kišu, a zimi snijeg.

 


 

OBLACI NISKOG KATA

   Oblaci niskog kata nastaju do visine od 2 km, pri temperaturi višoj od –5 °C, i sastoje se uglavnom od kapljica vode. Oblaci niskog kata su: stratus, stratokumulus i nimbostratus, koji se može protezati i u srednji kat. Stratus je jednoličan tanji sivi oblačni sloj, zapravo magla na visini. Daje samo sitnu kišu. Stratokumulusi su grudasti oblaci nepravilnog oblika koji obično ne daju padaline. Nimbostratus je gust tamnosivi oblačni sloj koji nebu daje tmuran izgled, a donosi trajnu kišu ili snijeg. Tipičan je oblak ružnog vremena, a zbog njegove debljine kroz njega se ne može vidjeti Sunce. 
   Postoje i oblaci za koje se ne može točno odrediti u kojem su katu. To su oblaci s naglašenim vertikalnim dimenzijama kao što su kumulus i kumulonimbus.

 


   Kumulusi su razdvojeni gusti bijeli oblaci oštrih obrisa, koji su prema bazi sve tamniji. Vjerojatno su najzanimljiviji oblaci za promatrača, budući da se njihovi oblici mogu promijeniti za samo nekoliko minuta. Karakteristični su za lijepo vrijeme. U odredenim okolnostima mogu se pretvoriti u kumulonimbuse. To su olujni grmljavinski oblaci olovne boje koji se mogu protezati do visine više od 7 km, kada im se zaledi gornji dio koji je onda spljošten i ima oblik perjanice ili nakovnja. Ti veliki stupovi oblaka mogu sadržavati preko pola milijuna tona vode koja na zemlju može pasti u obliku jakih pljuskova kiše, pahulja snijega, a ponekad (naročito ljeti) i tuče.

  

 

 

 JESTE LI ZNALI?

 

m Da su neki ljudi zamijenili ovu vrstu oblaka, koju nazivamo lentikularni oblak (oblak u obliku leće) za NLO? Ovi neobični oblaci najčešće nastaju u blizini planina gdje su uzlazne i silazne zračne struje. Uglavnom stoje na jednom mjestu, lebdeći na nebu baš kao u filmovima.
 

 

 

 


m Oblaci su oduvijek imali istaknuto mjesto u predvidjanju vremena: “Večernja duga na istoku znak je lijepa jutra idućeg dana”. “Zastiru li Sunce na zapadu tmasti oblaci, bit će kiše”. “Dolaze li cirusi od zapada obično donose pogoršanje vremena”.”Oblačna kapa na Kozjaku najavljuje ribarima buru u Splitu i okolici”.

m Zalutale mornare oblaci mogu odvesti do kopna. Naime, runasti se oblaci često stvaraju iznad otoka.

 

 

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju