preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 TORNADO

  

TORNADO -  NAJRAZORNIJI  VJETAR  NA  ZEMLJI

 

   Tornado je razorni vrtložni vjetar. Najčešće ima oblik tamnog lijevka koji se spušta iz grmljavinskog oblaka do tla. Tornadi mogu biti uski tek pedesetak metara, ali i široki preko jedan kilometar. često su kratkog vijeka, a obično traju manje od 15 minuta. Medjutim, prema svojoj veličini, oni su vjerojatno najrazorniji od svih vjetrova. Naime, brzine vjetra u tornadu mogu prijeći 400 km/h! Na sreću, samo u manje od 1% grmljavinskih nepogoda nastaje tornado. 

 

   Razlog njihova nastanka nije sasvim jasan. Oni su često povezani s grmljavinskim olujama. Preduvjet njihova stvaranja je topla i vlažna zračna struja. Kada se ona nade iznad hladne podloge javljaju se jake uzlazne struje. Ako se stvore odredeni uvjeti iz olujnog oblaka spušta se lijevak - rotirajući stupac zraka koji se proteže prema tlu usisavajući poput divovskog usisavača sve što nije dobro pričvršćeno.


 


 

 

"ALEJA TORNADA"

 

   Iako se javljaju u raznim dijelovima svijeta ( npr. u Australiji, čak i u Velikoj Britaniji), područje gdje je tornado najrazvijeniji i najčešći jesu Velike ravnice u SAD-u. Tu se svake godine pojavi više od 700 tornada. Pojas Velikih ravnica od Texasa do Nebraske poznat je pod nazivom "aleja tornada". Ovdje su tornadi uglavnom sporiji i kraće opstaju, ali su zato najbrojniji. Tako Texas, Oklahoma i Kansas imaju gotovo trećinu svih tornada u SAD-u.

 

RUŠILAčKA SNAGA TORNADA

   Najsnažniji vjetrovi na Zemlji svake godine uzrokuju ogromne materijalne štete, a često odnose i ljudske živote. Iako je promjer tornada u prosjeku 150-600 metara i traju svega nekoliko minuta, za njima ostaje trag razaranja. Ti spiralni vjetrovi mogu podići drveće, ljude, automobile, krovove, pa čak i cijele kuće. Tlak zraka u tornadu izrazito je nizak. Zbog razlike tlakova u lijevku tornada i u njima zahvaćenih kuća, dogada se da neke kuće jednostavno eksplodiraju.

   Dugogodišnja istraživanja pridonijela su efikasnijoj zaštiti od tornada. U SAD-u je razvijena služba za upozoravanje koja prati kretanje tornada i vodi brigu o pravovremenoj evakuaciji stanovništva. Ipak je potrebno još dosta istraživanja i vremena da bi čovjek uspio bar donekle kontrolirati tornada, ali i sve ostale ćudi prirode.

 

  

   ZANIMLJIVOSTI    

 

w Ako tornado prijede preko jezera, može u sebe usisati vodu zajedno s njezinim stanovnicima. Kada tornado oslabi životinje padaju na zemlju poput kiše.

 

w Engleska ima više tornada po kvadratnom kilometru nego ijedna druga zemlja, ali su oni obično blagi.

 

w Najveća brzina vjetra u tornadu (450 km/h) izmjerena je 1958. u Wichita Fallsu, Texas.

 

w Godine 1879. u Kansasu je tornado srušio željezni most i  isušio rijeku ispod njega.

 

w Godine 1989. jedan je tornado u Bangladešu pobio 1300 ljudi.

 

 
 

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju