preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

     RIO de JANEIRO    


 

RIO DE JANEIRO - "SIJEčANJSKA RIJEKA"

 

   Najpoznatiji  brazilski  grad - Rio de Janerio razvio se duž  slikovitog zaljeva Guanabari okruženog  stjenovitim  uzvišenjima neobičnog oblika. Zaljev su 1. siječnja 1502. otkrili portugalski  pomorci i misleći  da se nalaze na ušću velike rijeke nazvali ga Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka).

  


GRAD KOJI PUNO TROŠI, A MALO PROIZVODI

 

   Snažniji razvoj grada počinje u 18. st. s dolaskom kopača zlata, koji su iz njega polazili prema zlatom bogatoj pokrajini Minas Gervais. U Rio se počelo slijevati zlato iz zaleda i preko njega odlazilo u svijet. Rio de Janeiro je bio glavni grad Brazila sve do 1961. godine, kad je tu ulogu preuzeo novoosnovani grad - Brasilia. Danas je Rio tipičan grad potrošnje, koji malo proizvodi, a puno troši. Kroz njegovu luku prolazi gotovo pola cjelokupnog brazilskog uvoza, a samo  desetak posto izvoza. Grad pretežno živi od trgovine, bankarstva, lučkog prometa i turizma. Rio je ujedno i jedan od najvećih gradova Južne Amerike. U njegovom metropolitenskom području živi gotovo dvanaest milijuna ljudi.

 

  

 

 

 

RIO - JEDAN OD NAJLJEPŠIH GRADOVA SVIJETA

 

   Rio mnogi smatraju jednim od najljepših gradova svijeta. Jedna od najvećih atrakcija je "Glava šećera" ( Pao de Acucar), kako kažu Brazilci), stijena visoka oko 700 m koja se okomito diže iznad grada. Na vrhu druge stijene, Corcovado, nalazi se 38 m visok kip Isusa Krista. Panorama Ria najbolje se vidi s ova dva mjesta. Ne posjetiti ove dvije znamenitosti znači ne vidjeti Rio u svoj veličini i ljepoti.

Grad je poznat i po 35 km dugoj pješčanoj plaži Copacabanakoja je namijenjena masovnom turizmu i domaćim, najčešće siromašnim slojevima. Ipak najveća  poznata turistička atrakcija je poznati karneval.

   

 

 

NAJVEĆI KARNEVAL NA SVIJETU

 

   Karneval u Riu najveći je na svijetu i bez prekida traje sedam dana i noći. Svake godine, četiri dana i noći prije korizme (u veljači ili ožujku) održava se veliki karneval u Brazilu. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Rio kako bi osjetili čaroliju maskiranja, glazbe, plesa, zabave. Brojem sudionika, raskoši kostima i danonoćnim svečanostima karneval u Riu je bez premca u svijetu. Vrhunac svečanosti je povorka živopisno ukrašenih kola s pripadnicima škola sambe.

 

 

 

 

 

"SIROMAŠNO LICE"  RASKOŠNOG RIA

 

   Računa se da 1/5 stanovništva Ria živi u siromašnim favelama, gradskim, četvrtima  na rubu grada. Zbog nedostatka stambenog prostora nastala su ta divlja naselja gradena spontano bez plana i odobrenja, od kartona, lima, drveta i raznih otpadaka gradevnog materijala. Vodovoda i kanalizacije najčešće uopće nema. Ono što najviše zabrinjava je da se stanovništvo stalno povećava.

 

............................................................................ 

ZANIMLJIVOST 

 

Vlasti Ria predložile su gradnju zida oko favela kako bi bolje kontrolirali kriminal. Ovaj prijedlog se pojavio nakon još jednog vala kriminala koji je pogodio dijelove grada za uskršnje praznike zbog čega su trgovine bile zatvorene, a ubijeno je 12 ljudi.

............................................................................

  JESTE LI ZNALI ?   

 

   

m U Riu se nalazi najveći nogometni stadion na svijetu - Maracana. Izgradjen je za Svjetski kup 1950. godine. Može primiti oko 200 000 gledatelja.

 

m Druga najpoznatija plaža Ria - Ipanema, "rezervirana" je za pripadnike brazilskog visokog društva (jet-seta).

 

............................................................... 

    

   

 

 

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju