preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

      NACIONALNI PARKOVI ALPA 

 

   Nacionalni parkovi su najorganiziraniji dio zaštićene prirode, koji omogućuje velikom broju posjetitelja da, poštujući načela zaštite prirode, upoznaju njezine zakone i time steknu razumijevanje za zaštitu, te da se odmaraju i uživaju u njoj. Nacionalne parkove posjećuju svi slojevi društva i sve dobne skupine. Taj oblik turističke rekreacije ne zahtijeva velike investicije, potrebno je samo urediti staze ili putove .
   U Alpama, dobro je razvijen u Francuskoj, Švicarskoj i Austiji, gdje se koriste tisuće seoskih putova. Alpe su bogate prirodnim ljepotama i atraktivnostima, tako da su na ovom prostoru organizirani neki od najstarijih, ali i najljepših nacionalnih parkova Europe. Svakako treba izdvojiti NP Triglav ( Slovenija ) , NP Vanoise ( Francuska ), NP Gran Paradiso ( Italija ) i NP Hohe Tauern ( Austrija ).

 

 NP TRIGLAV   

   Nacionalni park Triglav jedini je slovenski nacionalni park. Površina mu je gotovo 85 000 ha. Osnovan je 1924. god., pod nazivom « Alpski varstveni park nad Komarčo «. Status nacionalnog parka ima od 1961. godine. Park obuhvaća dio najljepših, najzanimljivijih i najatraktivnijih zaštićenih dijelova Julijskih Alpa. U njegovom je geografskom središtu najviši vrh Slovenije – Triglav (2864 m). Osobitost Parka su ledenjačka jezera ( Bohinjsko, sedam triglavskih ), krški izvori, slapovi, planinski potoci i rijeke, medu kojima se ističe Soča, jedna od najljepših rijeka Europe, poznata pod nazivom smaragdna rijeka. Bogat je biljni i životinjski svijet. Posebnost Parka su rijetki predstavnici faune ( muflon, suri orao, alpska kokoš, jastreb, alpski zec, lisica i dr. ) U posljednim godinama pojavili su se mnogi oblici sportsko-rekreacijskih aktivnosti. Od klasičnih aktivnosti treba spomenuti izletništvo, skijanje, alpinizam, planinarstvo i kajakaštvo. Madutim, javljaju se i nove, tzv. alternativne sportsko-rekreacijske aktivnosti kao što su : sportsko penjanje, planinski biciklizam, vožnja terenskim vozilima, rafting i dr.

                                    

 

 

 

 

ZANIMLJIVOST

 Ledenjak Zeleni sneg 

To je danas jedini ledenjak u slovenskim Alpama. Još početkom 20. st. imao je površinu od 46 ha. Nekad moćnom ledenjaku dani su vjerojatno odbrojani. Prije deset godina površina mu je bila 700 x 400 m, a i dalje se brzo smanjuje. Zbog globalnog zatopljenja do početka jeseni na ledenjaku se topi sav snijeg napadao te godine i ledenjak se više nema čime ``hraniti``.

 

 

 NP VANOISE 

   Dolinom Isera prilazi se NP Vanoise, koji je u stvari produžetak talijanskog NP Grand Paradiso. NP Vanoise je osnovan 1963. godine na prosječnoj nadmorskoj visini od 2000 m i na površini od oko 60 000 ha. Od te površine 1/5 je zaledjena, dok su ostali prostori većinom stjenoviti, ali ipak bogati biljnim i životinjskim svijetom. U Parku raste oko tisuću raznih alpskih biljnih vrsta, odnosno četvrtina svih poznatih alpskih biljnih vrsta. Mjesto Pralognan se nalazi u središtu NP, zaštićeno je od vjetrova, okruženo crnogoricama, livadama i pašnjacima u kojima raste 10 000 različitih biljnih vrsta. Te odlike i čist zrak doprijele su da se ono razvije u čuveno ljetovalište. Iz Pralognana se kreće na alpinističko osvajanje Gran Casse ( 3852 m ). Ovdje je uvedena jedna značajna novina : u perifernoj zoni parka rezervira se zemljište za izgradnju skromnijih objekata socijalnog turizma. Tamo turisti dolaze u neposredni kontakt s okolnim seljacima. Infrastukturni uredaji, koji se ovdje postavljaju da bi služili socijalnom turizm, vrlo korisno služe i tim seljacima. Ovom koncepcijom ne zaštićuje se samo priroda, već se i lokalnim seljacima pomaže da lakše i komfornije žive.

 

 

 NP GRAN PARADISO 

   NP Gran Paradiso smješten je u talijanskim Alpama Graie, na prijelazu izmedu Piemonta i Val d` Aosta. Park čine pet glavnih dolina, oko 60 ledenjaka, mnogobrojna jezerca i bezbrojne kaskade . Osim nekih planinskh jezera, tu su i golema jezera koja utječu na klimu – mnogo je magle i visok postotak vlage. NP Gran Paradis prvi je talijanski park koji je utemeljen radi zaštite kozoroga. Ta je vrsta 1850. godine bila na putu istrebljenja u cijeloj Europi. Kozorog je simbol Parka i zahvaljujući tome spašen je od istrebljenja: danas ih u njemu ima više od 3000. U Parku takoder žive divokoze, planinski zečevi, vukovi, kune zlatice i lasice. Vegetaciju ponajviše čine šume ariša i omorike, koje dosežu visinu od 2000 – 2400 m.

 

 

 NP HOHE TAUERN 

   Nacionalni park Hohe Tauern najveći je od svih nacionalnih parkova u europskom visogorju. Sjeverne su doline u pokrajini Salzburg, dok se južni dio Parka proteže u pokrajine Korušku i Tirol. Za ovaj Park tipična su raširena polja ledenjaka, doline oblikovane u ledeno doba, naplavine i morene, prostrana područja alpskih i planinskih pašnjaka, te zaštićena šuma. Regija stijena i leda dijelom su ostala nedirnuta. Oko 160 vrhova viši su od 3000 m, a najviši je Grossglockner, ujedno i najviši vrh Austrije ( 3798 m ). U venecijanskoj grupi najraširenije su površine ledenjaka u Istočnim Alpama, a medu njima ističe se ledenjak Pasterz, najveći ledenjak Istočnih Alpa. Slapovi Krimmler su medu najpoznatijim i najvećim u Europi. Tri Krimmler vodopada svakako su najljepša u Alpama, a ujedno i najbogatija vodom. Ruše se u dubinu od gotovo 500 metara. Ovo je područje zbog svoje ljepote i posebnosti pretvoreno u prirodni rezervat.
Park je životni prostor preko 100 vrsta viših biljaka i mnogih tisuća nižih. životinje obitavaju u prostorima sve do ruba ledenjaka; čak na vječnom ledu žive insekti. Oko 80 % od 1200 životinjskih vrsta koje nalazimo u zaštićenom području, odlikuju se nekim posebnostima - npr. jedinstvena je arktička vrsta bubamara. 

Korisni linkovi

Virtualna šetnja


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


eTwinning

   

          

 

eTwinning projekti naše škole:

Trick or treat! 

Slova su nova fora!

"Grad- to ste VI! - priča o Vukovaru


Foto galerija

Projekt "Kretanjem do zdravlja" traje i za vrijeme online nastave!

Kliknite i pogledajte galeriju slika.


Croatian Makers Liga

Školska godina 2020./2021.

 

 

preskoči na navigaciju