preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Produženi boravak 2021./2022.

učiteljica: Dijana Fekonja Juras, mag. prim. educ. 

e-mail: dijana.fekonja-juras@skole.hr

 

PROSINAC 2021.

Nakon svih dosadašnjih radova, iskustava, zajedničkih avanturi, stigao je mjesec prosinac kojem su se učenici posebno veselili. Nema dvojbe, uskoro će Božić! 😊 Prosinac nam je bio maksimalno ispunjen svime i svačime pa krenimo redom. Sveti Nikola je stigao u naš razred s mini poklončićima. Svakom sam učeniku darovala paketić s olovkom, gumicom i slatkišima. Kako li je samo lijepo vidjeti osmijeh na njihovim licima! Učenici su crtali svetoga Nikolu i krampusa, ovisno o tome koji broj su izvukli. Brojeve sam sastavila tako da parni označavaju crtanje svetoga Nikole, a neparni krampusa. Uz tu prigodu, učenicima sam dala matematičke bojanke sa svetim Nikolom. Također, oslikavali smo čizmice pune slatkiša temperama. Početkom mjeseca, na vratima smo napravili bor i kuglice, obojali kuglice koje smo lijepili na prozore, igrali igre u dvorani od kojih im je omiljena glazbena stolica.

   

   

Obilježili smo i dan pčela, 7. prosinca gdje su učenici prvih razreda dobili zanimljive matematičke zadatke i bojanke. Likovni rad vodenim bojama: sobovi i šarena šuma noću su baš posebni radovi gdje su učenici pazili na svaki detalj. Još uvijek krase naš pano jer su baš posebni. Slijedila je priča Orašar u kojoj smo upoznali djevojčicu Klaru i njezine zgode s kumovim poklonom. Učenicima se jako svidjela i imali su puno pitanja. Pažljivo su slušali moju interpretaciju i točno odgovarali na postavljena pitanja. Sljedeći dan smo Orašare izrađivali od tuljaka i kolaž papira. Radovi su im uspjeli i baš su odlični.

    

Ukrašavali smo prozore kuglicama, napravili advenstski vijenac i advenstki kalendar sa svakodnevnim zadatcima, npr. pomogni baki ispeći kolače, posjeti djeda i donesi mu svježi kruh, jedan dan provedi bez igrica, upali drugu svijeću na adventskom vijencu i sl. U organizirano vrijeme dosta smo gledali božićne crtiće (Čarobna božićna čarolija, Annabellina želja, Zvončići, Djevojčica sa šibicama), pjevali božićne pjesme, boravili u dvorani uz igre i tjelovježbu, rješavali nastavne listiće zabavnoga tipa, zezali se, smijali a uz sve to, ujedno i učili.

Uz roditeljski dogovor, učenici su izvukli tajnog prijatelja kojeg su posljednji utorak nastave i darivali. Kićenje jelke im se posebno svidjelo jer su samostalno stavljali kuglice i božićne ukrase na grančice. Isto tako, obilježili smo dan čaja koji nam se posebno svidio jer sam donijela kuhalo za vodu i čajeve i počastili smo se toplim napitkom.  Također, uz pomoć pastela i vate, učenici su izradili šalice čaja. Isto tako, izrada 3D čestitaka s motivom snjegovića bila je baš zabavna, iako nekima stvarala probleme savijanja papira.

   

      

 

STUDENI 2021.

Hladni studeni nam je pomrsio planove za češći boravak na svježem zraku zbog svakodnevnih magli i vjetra. Kako svaki, tako smo i ovaj mjesec obilježili razne važne datume kroz likovne radionice, razgovor, crtanje ili kreativnu maštu učenika.

U prvoj polovici studenoga, bili smo mali izumitelji koji su pokušali izumiti svoj izum i predstaviti ga. Tako su nastali brod koji lebdi, kemijska koja pleše, torba koja pjeva i sl. Zajedničkim snagama, napravili smo razrednoga robota.

     

Nakon izuma, slijedilo je Martinje, gdje smo likovnim radom i točkanjem prstićima napravili grozd, a s balonima napravili veliki grozd koji je krasio pano.

Povodom svjetskoga dana ljubaznosti, učenici su dobili zadatke koje su trebali provesti kod kuće, npr. pospremiti sobu, oprati suđe, odnijeti van smeće, usisati itd. Povratna informacija mi je pojasnila da su učenici napravili zadatke i time pokazali koliko su ljubazni prema ukućanima jer su im smanjili opseg posla.

Međunarodni dan tolerancije, koji se obilježava 16. dana ovoga mjeseca, napravili smo kao mini projekt uz temu „Ružno pače“. Prvo smo pogledali crtani film, nakon toga smo pročitali priču, razgovarali o različitostima i posebnostima pojedinaca, kako uljepšati dan nekome i na kraju svega, napravili labude s 3D perjem. Učenici su se zaista potrudili i radovi su ispali odlični.

Nismo zaboravili niti na pad grada Vukovara, 18.11. pa smo na alufoliji otiskom olovke napravili toranj a konture ispunili crnim flomasterom.

Međunarodni dan djece smo obilježili bojankom, razgovorom o pravima i dužnostima djece. Zadane informacije su već znali jer su ih naučili na redovnoj nastavi pa smo ponovili stečeno znanje.

Svjetski dan televizije smo započeli igrom asocijacije gdje je konačno rješenje bilo KOKICE. Povezujemo ih s gledanjem filmova svih kategorija pa smo s kolaž papira i smotuljcima bijelog papira napravili kutiju punu kokica. Pogledali smo animirani film Baltazar kojeg smo povezali s izumom njegovih cipela.

Kad smo kod cipela, pripremili smo se za dolazak svetoga Nikole pa su učenici naslikali čizmicu punu slatkiša. Svjetski dan kazališta- križaljka s pojmovima vezanim uz kazalište.

  

 

Osim svega navedenoga, kroz ovaj smo mjesec puno vježbali na nastavnim listićima.

Kad nam je prilika dozvolila, otišli smo u kratku šetnju, učenici su uživali u kasno jesenskim aktivnostima. Crveni obrazi su mi govorili koliko su sretni. Bilo je vremena i za bojanje po želji, igre kockama i sl.

   

 

 

LISTOPAD 2021.

Listopad nam je stigao s toplim vremenom pa smo slobodno vrijeme iskoristili provesti vani na svježem zraku uz različite igre: lovice, hodanje po crti, polukružno kretanje, poskoci. Učenici su igrali igre i po svojim željama, šetali uz školsku trkaču stazu, brali lišće i udisali svježi zrak. Boravci vani nisu dugo potrajali jer su dani postajali tmurniji, kišovitiji, hladniji pa smo školsko igralište zamijenili malom sportskom dvoranom gdje smo uz igre, obavljali tjelovježbe- jutarnja razgibavanja.

 

    

 

Odlučili smo ukrasiti pano radovima s različitim tehnikama: učenici su oslikali brezu i muharu vodenim bojama i crnim flomasterom, obojali su jesenske gumene čizmice koje veselo skaču po lokvama, ukrasili su šarenilom boja listove jeseni. Svaki je učenik dobio bojanku- bundevu koju su trebali pažljivo bojati pazeći da se ne prelazi crta, da bude čim šarenija. Dva najbolje učenika, Oliver i Sofija, dobili su bundevicu po izboru za nagradu. Kako je listopad mjesec hrvatske knjige, svaki je učenik dobio zadatak da oslika naslovnicu vlastite knjige čiji je naslov izmislio i ukrasi ju po želji. Bilo je teško izabrati najbolji rad, ali na kraju smo odlučili da najbolja naslovnica bude Plesni jednorog učenice Nives Krznar koja je dobila bojanku Bibliju kao poklon za poseban trud. Učenici su izradili vlastite straničnike za knjige s crtama i linijama.

    

 

Obilježili smo razne važne datume toga mjeseca:

Svjetski dan zaštite životinja- razgovor o kućnim ljubimcima, crtež kućnih ljubimaca, bojanka

Svjetski dan pošte- učenicima iz PŠ Dunjkovec, odjel produženi boravak poslao je nama pisma pa smo i mi njima napisali kratke poruke i poslali crtež. Razveselili su se oni, ali i mi. Sreći nije bilo kraja kad su učenici otvarali pisma i čekali da vide tko je njih odabrao. Svi su se jako potrudili, nacrtali najbolje što znaju. 

                                                 

 Dani zahvalnosti za plodove zemlje- nastavni listić o važnosti kruha i zdrave prehrane (kako nastaje kruh, koji sastojci su potrebni za ispeći kruh i sl.)

 Međunarodni dan kravate- svaki je učenik dobio kravatu od tkanine koju je ukrasio po želji repromaterijalom. Svi su ponosni nosili svoje  kravate na redovnu nastavu.

                 

Međunarodni dan jabuke- izradili smo 3D stablo s jabukama (tuljak, kolaž papir) i oslikali jabuke s crtama po toku i karakteru. Učenici su mogli koristiti geometrijske likove za ukrašavanje.

Međunarodni dan međusobnog pomaganja- u dvorani smo isprobali povjerenje učenika: učenik je vodio svog prijatelja zatvorenih očiju do skrivenog predmeta (ukosnice). Učenik koji je žmirio, trebao je vjerovati navođenju svoga prijatelja i doći do predmeta. Razgovarali smo o svakodnevnom pomaganju (bakama, djedovima, roditeljima) i svaki je učenik dobio zaduženje da doma nešto napravi i time pomogne ukućanima (oprati suđe, pomoć u kuhinji, usisavanje, brisanje prašine, odnijeti van smeće i sl.)

Međunarodni dan animiranog filma- svaki učenik dobio je ulaznicu za školsko kino gdje smo gledali animirani film Heidi. Proučavali smo radnju, promotrili likove, usporedili dobra i manje dobra ponašanja i sl.

Zadnji dan mjeseca listopada, učenici su ususret danu mrtvih, izradili krizanteme od krep papira koje su nosili kućama. Isto tako, razveselili su se i Noći vještica u kojima smo zajednički izradili bundeve od kolaž papira.

   

 

RUJAN 2021.

U prvi tjedan produženoga boravka ušli smo u većem broju nego prošle školske godine. Nova lica su se smijala, neka bila preplašena, a neka su već bila poznata od prije. Upoznala sam ih sa pravilima ponašanja (kućnim redom produženoga boravka) kao i s pravilima vezanim uz Covid mjere.  Tema produženoga boravka je i ove godine bila džungla, ali u dopunjenom izdanju. Dočekale su nas četiri životinje o kojima smo napisali priču: zebra Danica, lav Zlatko, papiga Ika i majmun Koki. 

U prvom tjednu su se učenici okušali u ulozi frizera i izmišljanim figurama napravili jesenske frizure od lišća. Lišće su rezali, oblikovali i lijepili te su nastavi prekrasni radovi. Prije toga, kolaž papirom smo ukrasili ježiće od kartona koji s nama pozdravljaju jesen. Učenici su uživali u radovima. Isto tako, ispred naše učionice, postavili smo regal s policama i ukrasili ga jesenskim plodovima: ukrasne tikvice, lišće, kesteni, lješnjaci, žirevi, kukuruz, jabuke. U posjet tim plodovima, stigli su pužići napravljeni od glinamola i kestena. Otiscima prstića, učenici su napravili šarene leptire.

           

 

Obilježili smo dan znakovnoga jezika gdje sam im pustila pjesmu grupe Pavel Zbog tebe i prikazala im poruku koju šalju osobe u spotu. Prema tome smo mi poslali roditelji poruku znakovnim jezikom.

Krajem rujna, 29. rujna obilježili smo dan hrvatske policije i napravili si kape. Na kraju smo se fotografirali. Razgovarali smo o važnosti policije, koji su njihovi zadatci, kakva im je odora i slično. Uveli smo biranje učenika tjedna svakoga petka tako da je to dodatna motivacija učenicima za dobro i uzorno ponašanje. Također, učenici su rješavali mnoštvo nastavnih listića, matematičkih zadataka zabavnog tipa, gledali smo crtane filmove, crtali, bojali, slobodno vrijeme boravili u dvorani ili vani na svježem zraku.

      

Posljednjeg dana mjeseca rujna, sjetili smo se naših baka i djedova pa smo obilježili i svjetski dan baka i djedova. Učenici su govorili po čemu su im bake i djedovi posebni, zašto ih vole.

Dokumenti 2021.-2022.
Važni događaji kroz godinu

 

LIPANJ

 

5. lipnja- Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu. Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća....) i utjecaja na okoliš. Imajući na umu značajnu neravnotežu životnih stilova u svijetu i njihov razarajući utjecaj na okoliš, ovogodišnja tema Dana zaštite okoliša je „Misli – Jedi – Štedi“. Isticanjem problematike velike količine neiskorištene i bačene hrane želi se potaknuti ljude da razmisle o utjecaju koji proizvodnja i potrošnja hrane ima na okoliš. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada od hrane odnosno bacanje hrane i na taj način zaštititi okoliš.

Znate li:

  1. jedno od sedmero ljudi u svijetu odlazi u krevet gladno
  2. više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana od gladi
  3. za proizvodnju samo jedne litre mlijeka potrebno je 1.000 litara vode
  4. za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 16.000 litara vode za prehranu životinje iz čijeg se mesa on radi

Obilježili smo ga uz razgovor o važnosti raznolike prehrane, da se hrana ne smije bacati jer u svijetu ima mnoštvo gladnih ljudi. 

Riješili smo nastavni listić vezan uz očuvanje okoliša, razvrstavanje otpada u odgovarajuće spremnike. 

 

21.6. Prvi dan ljeta. Dan glazbe.

Ljeto je najtoplije godišnje doba i ima najdulje dane. Asocijacije su različite kod ljudi, ali se ponajviše koriste termini: sunce, more, flamingo, lubenica, kokteli, suncobran, vrućine itd.

Ljetne vrućine izazivaju suše pa je potrebno unositi veće količine vode u organizam.

    

 

Svjetski dan glazbe  slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

 

   

 

22.6. Dan antifašističke borbe

Prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan - Dan antifašističke borbe. 

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

 

 

 

 

 

VAŽNI DATUMI U SVIBNJU

Svibanj je mjesec pun ugodnog i toplog vremena, ali i zanimljivih pustolovina. Već početkom mjeseca, 4. svibnja, obilježava se Međunarodni dan vatrogasaca. Također, mjesec svibanj posvećen je vatrogastvu, a obilježava se kao mjesec zaštite od požara. Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan. Njihova profesija nije važna samo u očuvanju ljudskih života već i okoliša. 

   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Ove godine je to 10. svibnja.  Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.

 

                  

 

ZADATCI ZA MAJČIN DAN:

a) izradite cvijeće od papira (pomoći će vam ovaj link: https://www.youtube.com/watch?v=2U5J72ubgpk) i obojajte, ukrasite staklenku koja će poslužiti kao vaza. 

b) izradite posebnu čestitku za svoju majku- jer zapamtite, ona je jedinstvena i nezamijenjiva!

c) dovršite pjesmicu koja se nalazi pod "Planski dokumenti" pod nazivom Samo je jedna mama

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na sredini mjeseca, 15. svibnja, obilježavamo Međunarodni dan obitelji. Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece" kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. 

 

      

 

Na kraju mjeseca, pozornost zauzima sport. Svjetski dan sporta obilježava se 29. svibnja i potrebno je više fizičke aktivnosti. Sport nam omogućava zdravlje, dobru kondiciju i bolje raspoloženje. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko rekreacijskih aktivnosti.

 

29.4.- Svjetski dan plesa

Ne zaboravi uživati u životu, zapleši, vrti se, dočaraj ples uz glazbu koju voliš!

        

Dan planete Zemlje – 22. travnja

 

Kako ti možeš pomoći Zemlji? Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo. Što ti možeš učiniti? Pridruži se akciji čišćenja šume ili potoka. Možeš posaditi stablo. Sjeti se da sav otpad koji svakodnevno bacaš nije smeće. Razmisli što se od tog otpada može reciklirati, a što nikako ne bi smjelo završiti u kućnom otpadu jer bi moglo zagaditi okoliš.

 

Staklo nije smeće: Staklo je materijal koji se može u potpunosti reciklirati, i to bezbroj puta. Zato staklene boce ili staklenke ne treba bacati zajedno s ostalim kućnim otpadom, nego ih treba odložiti u posebno označene kontejnere. Staklenoj boci bačenoj u prirodu treba 4000 godina da nestane.

Recikliraj papir : Gotovo 30 posto otpada koje stvori tvoja obitelj je papir – novine, papirnati ubrusi, razna ambalaža… Papir se također može reciklirati i zato se odlaže u posebne kontejnere. Recikliranjem papira i ti ćeš pomoći čuvanju šuma, uštedi vode i energije te zaštiti okoliša.

Baterije su opasan otpad :Baterije u daljinskim upravljačima, mobitelima, walkmanima, satovima i ostalim uređajima prije ili kasnije prestanu raditi. Njih se ne smije bacati s ostalim kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale koji nepovratno zagađuju okoliš. Stoga pronađi poseban kontejner u koji se odlažu stare baterije i o svojem otkriću obavijesti svoje ukućane i prijatelje – kako bi i oni znali kamo treba baciti istrošene baterije.

Oprezno s plastičnim bocama! :Svaki dan kupujemo sokove ili vodu u plastičnim bocama. Za razgradnju plastične boce prirodi trebaju stotine godina. Stoga i te boce treba odložiti u posebne kontejnere. No, prije nego takvu bocu ubaciš u kontejner, spljošti je – kako bi zauzela što manje mjesta.

 

ODVAJANJE OTPADA

  • Nacrtaj spremnike za otpad na listu papira.
  • Oboji ih odgovarajućim bojama kao na slici ispod.
  • Napiši na svaki spremnik što u njega odlažemo.
  • Iznad svakog spremnika nacrtaj nekoliko predmeta koje odlažemo u njega.

BUDI I TI ČUVAR PRIRODE!

UGASI SVJETLO KADA GA NE TREBAŠ. ZATVORI VODU DOK ČETKAŠ ZUBE.

 

IGRE U VRIJEME USKRSA!

USKRSNA POTRAGA ZA ČOKOLADNIM JAJIMA.

Prvo što bi svi zajedno radili bila bi Uskrsna potraga za čokoladnim jajima po svim prostorijama naše škole, ali i po dvorištu.

Šašavi zeko izgubio je mnogooo čokoladnih jaja po cijeloj školi i ne može ih pronaći. Zato i treba vašu pomoć.

No, to ne znači da ju vi ne možete napraviti i kod svoje kuće. Možete vi glumiti učiteljice ili učitelje, ili pak šašavog zeca te svojim ukućanima sakriti čokoladna jaja, bombone, obojana jaja ili nacrtana jaja. Sakrijte ih dobro, u dvorište, na drveća, ispod stola... Ma znam ja kad je čokolada u pitanju nema problema za ideje. :)

Pobjednik će biti ukućanin koji će pronaći najviše jaja.

Možete pobjedniku i pokloniti diplomu koju ćete sami prije nacrtati. Svi znamo da znate crtati diplome, koliko smo ih samo puta radili kad smo igrali Supertalent ili badminton.

Sigurna sam da ćete se i dobro zabaviti u ulozi učiteljica, a vaši ukućani u potrazi za jajima. U ovoj igri vrijedi samo jedno pravilo: Skupi ih što više!

USKRSNA ŠTAFETA- JAJA U ŽLICI

Nakon što ste se dobro odmorili i zasladili jajima, vrijeme je za malu štafetu. Potrebno vam je: žlica i jaje (može pravo sirovo, kuhano ili prazno jaje-ljuska) Podijelite se u grupe s jednakim brojem  natjecatelja. Označite start-početak. Iz svake grupe jedan natjecatelj drži u jednoj ruci žlicu i na nju stavlja jaje. Na određeni znak natjecatelji kreću hodajući ili trčeći do određene prepreke (stolica, veći kamen, cipela...)  koju okružuju i vraćaju se na početak te predaju žlicu s jajetom drugom natjecatelju. Igra je završena kada zadnji natjecatelj pređe startnu crtu. Ukoliko jaje padne na pod natjecatelj se vraća na početak.

USKRSNA PINJATA